13 °C

Православните християни в 16 страни отбелязват Рождество Христово

Православните християни в много страни отбелязват Рождество Христово по стар стил на 7 януари. По Юлианския календар празнуват общо 16 страни, сред които Русия, Сърбия, Македония, Египет.

Патриархът на Русия Кирил отслужи рождественско богослужение в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва, на което присъства и премиерът Дмитрий Медведев. Руският президент Владимир Путин присъства на коледна служба в Санкт Петербург.

Грузинските православни се събраха в катедралния храм "Света Троица" в Тбилиси.

Митрополитът на босненско-сръбската православна църква Хризостом води Православните празници в Сараево, Босна и Херцеговина. В Сърбия на Коледа палят дъбови пънове и клони, Патриарх Ириней присъства на освещаване пред храма "Свети Сава" в Белград.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси откри голям храм до Кайро по повод православното Рождество Христово. Церемонията се състоя при засилени мерки за сигурност, ден след откриването на взривно устройство близо до църква. Това е най-големият християнски храм в Близкия изток. На службата проведена от Тавадрос II от Александрия, освен египетският президент, присъства палестинския президент Махмуд Абас и имам на Ал-Азхар Шейх Ахмед ел-Таеб. 

Християнски иракски семейства с децата си празнуваха православна Коледа в халдейската епархия в Баабда, на изток от Бейрут, Ливан. Хиляди иракски и сирийски християнски семейства, халдейски и асирийски християни, чакат в Ливан за виза от чуждестранни посолства, особено за канадски, американски и европейски страни за миграция.

Етиопски християни и православни християни се събраха на брега на река Йордан на мястото за кръщението в Каср ел Яхуд, за което се смята, че е мястото, където Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос. Православните християни се събират на мястото край Ерихон на Западния бряг на Богоявление или Православна Коледа.

Православният патриарх на Йерусалим Теофил III е начело на богослужението в църквата "Рождество Христово" във Витлеем, присъства и палестинският министър-председател Рами Хамдала. Църквата "Рождество Христово" във Витлеем на Западния бряг се администрира съвместно от гръцката православна, римокатолическа, арменска апостолска и сирийската православна църква.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини