Румен Радев: Българите свикнаха да дишат въздуха на свободата

През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив: това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани". Това обяви президентът Румен Радев в посланието, което традиционно отправя държавният глава в навечерието на настъпването на Нова година.

Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи. Зачеркнахме машинното гласуване и други идеи, гарантиращи честни избори. Продължава отстъплението на закона и справедливостта пред произвола.

Тази вечер мнозина ще говорят за бъдещето си, а някои ще споделят и планове за емиграция, някои хора "ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката", допълни той. Но политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности, отбеляза президентът.

Ето и словото на Румен Радев:

Уважаеми сънародници,

Минути ни делят от новата 2019 година. Повечето от нас имат щастието да я посрещнат с близките и приятелите си. Други и в този час са на работа, а стотици хиляди са далеч от родината. В изминалите месеци някои са загубили роднини и приятели. Други отново ще посрещнат празника в недоимък. Нека в тези часове и в следващата година не забравяме за тях. Когато отваряме сърцата си и подаваме ръка на слабите, получаваме от тях повече сила и смисъл, отколкото им даваме.

През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив: това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани. Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи. Зачеркнахме машинното гласуване и други идеи, гарантиращи честни избори. Продължава отстъплението на закона и справедливостта пред произвола.

Тази вечер мнозина ще говорят за бъдещето си, а някои ще споделят и планове за емиграция. Други ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката. Но политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности. Вярвам, че за изминалите години българите свикнаха да дишат въздуха на свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана. Убеден съм, че нашият народ може да излезе от всяка криза и безпътица, когато надмогне егоизма и страха и обедини усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. В това е смисълът на единението. В това е бъдещето ни като народ и държава.

Бог да пази България и да благослови усилията на достойните, които творят добро. Такива винаги е имало. Има и днес.

Скъпи сънародници,

В този миг всички ние си отправяме благопожелания за настъпващата година. 2019-а ще бъде такава, каквато я сътворим с общи усилия. Нека тя да донесе здраве във всеки дом, сила на духа, за да преодолеем трудностите, и дързост в сърцата, за да сбъднем мечтите си.

Да ни е честита Новата 2019 година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Еж
    ежко
    8 -16
    13:51, 1 яну 2019
    Държи се и ни поучава като дърта свекърва! Виж коментара
  • 2
    Ко
    Коледар
    10 -6
    15:25, 1 яну 2019
    Таралежкич от коментара ти разбирам две неща Първо че си неграмотен и не схващаш нищо от това което говори президента и второ явно си герберастче
  • 3
    Ми
    Мина
    4 -9
    18:48, 1 яну 2019
    Значи когато някой критикува президента е "*******... Виж коментара
  • 4
    Ми
    Мислещ
    9 -4
    19:17, 1 яну 2019
    Дразните се от това, че президента казва истини. Кое от това, което каза президента, не е истина?
    • Къ
      Към немислещия
      4 -4
      21:36, 1 яну 2019
      Ами почти нищо не е истина.
      Не беше година на корупция, а на европредседателство. И никой от дошлите евролидери не пожела да се срещне с Радев!
      Проблеми не бяха разсрочвани и нямаше отстъпление на закона.
      На никого свободата не бе ограничавана.
      Доста лъжи от един злобен, самовлюбен и жалък президент.
  • 5
    Ми
    Мислещ
    6 -3
    19:17, 1 яну 2019
    Дразните се от това, че президента казва истини. Кое от това, което каза президента, не е истина?
  • 6
    Ми
    Мина
    4 -7
    20:16, 1 яну 2019
    Това,което казва президента може да е нормално за един водач на опозиционна партия , но не и за един президент.Неговата функция е да обединява нацията , а не да е опозиционен говорител.Ако иска да е такъв, излиза от президентството , прави партия ,печели изборите и управлява по-добре.Кое от това,което казвам не е истина.
  • 7
    Д-
    Д-р Радева
    4 -5
    21:02, 1 яну 2019
    Вие какво чакате от песиниран военен? Той ли ще оправи държавата?
  • 8
    Еж
    ежко
    2 -3
    21:27, 1 яну 2019
    Дядо Иван, чичо Сам и европеския съюз не можаха да ни оправят положението сега грижата ще има президентина. А до тогава дишайте въздух!
  • 9
    Дг
    Дг
    4 -5
    01:14, 2 яну 2019
    Проблемът на Радев е, че не може да надскочи честолюбивото си его.Че като бивш генерал е свикнал да му козируват,.да се подчиняват на заповедите му. Обаче обикновеният българин иска уважение, внимание. Ето това не му дава РР. Неговото надуване и фалшиво самочувствие го отделя от народа.
    • Ди
      Димитър
      1 0
      23:37, 2 яну 2019
      Да, бе, Дг, щото те, Бойко, Цветан, Цвета и компания така надскачат честолюбието и наглостта си, че политат няколко пъти над боя си.
      Как пък не намирате нищичко положително в президента Радев - в речника ви той е "фатмак", "хасковски цървул", и какво ли не... Ех, защо не избрахме тетка Цецка, да видиш тогава президент - хем образован, хем с визия и най - важното - от отбора ....
  • 10
    Прочетох всички коментарии до туки установявам следното България никога няма да се оправи с така мислещи граждани граждани които не виждат до каква разруха и разсипия я докараха Бойко и неговата шайка наречена герб Уважаеми коментиращипрочетете книжката представляваща кратката биография на Радев и ще си промените мнението за него той е най добрия летец в българия завършил два колежа в САЩ знае три езика Обратната страна знае езин език държи маркуча завършил пожарникарски факултет и ял филия с мас Както върви скоро няма да имаме и филията
  • 11
    Су
    Сурвакар
    4 -2
    11:25, 2 яну 2019
    Горе някаква си пръдла наречена Мина пише че Радев призовавал военните да не се подчиняват и да съборят правителството Абе пикло Плевнелиев ли искаш да се върне или безличните Първанови дърдорковците Пешо и Желю Я се вземи в ръце и по внимателно слушай как и какво говори Радев и повече разсъждавай
  • 12
    Ми
    Мина
    3 -2
    11:46, 2 яну 2019
    Сурвакар,досега не съм си позволявал да обиждам коментиращи , но за теб ще направя изключение. Пръдла и пикла можеш да викаш на жена си , а аз бих ти втъкнал суровачката на едно тъмно място плюс едно червено байряче .
  • 13
    Сл
    Сланинко
    3 -3
    12:23, 2 яну 2019
    Не само си пръдла и пикла но сигурно и А бе истинско мъжко говедо си
  • 14
    Еж
    ежко
    0 0
    02:20, 3 яну 2019
    Говедо също като президентина!
  • 15
    Се
    Селянин в Германия
    2 0
    18:57, 3 яну 2019
    Тоя президент цяла година се кри като мишка и навръх нова година когато хората имат 10 минути да се почувстват щастливи отиде та изля една кофа помия срещу герб дето цяла година е събирал.Айде сега да си отива в дупката до догодина,ама този път да каже той като държавен глава какво е направил и стиска ли му да обвинява с факти а не с общи филанкишииски приказки
  • 16
    Жо
    жоро
    0 0
    04:34, 5 яну 2019
    Към Немислящия: Браво! Ти си умен човек, и нашата страна има нужда от хора като тебе. Хубав отговор. Радев е един комунистически съветско руски агент, който заедно с Нинова са на път да докарат отново руснаците в България. Хора, бдете!!!
Последни новини