31 °C

Изчислиха колко е всичката светлина във Вселената, откак съществува

Проф. Марко Айельо и неговият екип изислиха всичката светлна във Вселената. Новото изледване по данни от космическия рентгенов телескоп Fermi на НАСА, е публикувано във Phys.org.

Учените от Университета Клемсон, САЩ за изчислили общото количество на излъчените фотони за цялото съществуване на Вселената - видимата светлина, е 4x1084 (4 по 10 на 84-та степен).

Учените установили и че образуването на звезди е достигнало своя максимум преди около 11 милиарда години.

Възрастта на Вселената е 13,5 милиарда години. Наблюдаемата Вселена или Метагалактиката, е тази област от пространството, светлината от която е успяла да достигне Земята, за цялото ѝ съществуване. Границата на Метагалактиката е космологичия хоризонт, отвъд който обектите се отдалечават толкова бързо (заради разширяването на Вселената) орт нас, че светлината от тях никога не достига Земята. За земните астрономи граница на Метагалактиката е реликтовото излччване - най отдалечения обект, който можем да наблюдаваме

Според космолозите, в Метагалактиката има около трилион галактики. Учените анализирали данните за гама лъчението от 739 активни галактики, получени от космическия телескоп Fermi на НАСА, и определили количеството фотони от извънгалактическата фонова светлинa - светлината в ултравиолетовия, видимия и инфрачервения спектър, излъчена от всички галактики през цялото съществуване на Метагалактиката. Фоновата светлина пречи на разпространението на дама лъчите чрез взаимодействията фотон-фотон, което се отразява на спектрите на изучаваните гама източници.

Независимо от това огромно число, интересно е да се отбележи, че с изключение на светлината, която идва от собственото ни Слънце и галактика, останалата част от звездната светлина, която достига Земята, е изключително слаба - еквивалентна е на светлината от 60-ватова крушка по тъмно от разстояние около 4 км. Това е така, защото Вселената е немислимо огромна. Затова и небето е тъмно през нощта, въпреки светлината на Луната, видимите звезди и леката светлина на Млечния път.

Гама-лъчевият космически телескоп Fermi  беше изстрелян на ниска орбита на 11 юни 2008 г., а наскоро бе отбеляза 10-годишнината си. Той е мощна обсерватория, която предоставя огромни количества данни за гама лъченията (най-високо енергийнатата форма на светлината) и тяхното взаимодействие с извънгалактическата светлина (EBL), която е космическа мъгла, съставена от ултравиолетови, видими и инфрачервени лъчи, излъчвани от звездите или от прахa в близост до тях. Айело и постдокторанта Вайди Палия анализирали близо девет години данните за гама лъченията от 739 блазари. 

Блазарите са галактики, съдържащи супермасивни черни дупки, които могат да изхвърлят тесни струи енергийни частици, които излизат от своите галактики и се рапространяват в космоса почти със скоростта на светлината. Когато един от тези джетове се окаже насочен директно към Земята, той може да бъде открит, дори и когато идва от извънредно далеч.

Фотоните от гама лъчи в струите, в крайна сметка се сблъскват с космическата мъгла, оставяйки видим отпечатък. Това позволило на екипа на Айельо да измери плътността на мъглата не само на дадено място, но и в даден момент в историята на Вселената. 

Видеото показва телекопа Fermi и джетовете от блазарите, както и историятя на пътуващите през Вселената фотони.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини