22 °C

Изчислиха колко е всичката светлина във Вселената, откак съществува

Проф. Марко Айельо и неговият екип изислиха всичката светлна във Вселената. Новото изледване по данни от космическия рентгенов телескоп Fermi на НАСА, е публикувано във Phys.org.

Учените от Университета Клемсон, САЩ за изчислили общото количество на излъчените фотони за цялото съществуване на Вселената - видимата светлина, е 4x1084 (4 по 10 на 84-та степен).

Учените установили и че образуването на звезди е достигнало своя максимум преди около 11 милиарда години.

Възрастта на Вселената е 13,5 милиарда години. Наблюдаемата Вселена или Метагалактиката, е тази област от пространството, светлината от която е успяла да достигне Земята, за цялото ѝ съществуване. Границата на Метагалактиката е космологичия хоризонт, отвъд който обектите се отдалечават толкова бързо (заради разширяването на Вселената) орт нас, че светлината от тях никога не достига Земята. За земните астрономи граница на Метагалактиката е реликтовото излччване - най отдалечения обект, който можем да наблюдаваме

Според космолозите, в Метагалактиката има около трилион галактики. Учените анализирали данните за гама лъчението от 739 активни галактики, получени от космическия телескоп Fermi на НАСА, и определили количеството фотони от извънгалактическата фонова светлинa - светлината в ултравиолетовия, видимия и инфрачервения спектър, излъчена от всички галактики през цялото съществуване на Метагалактиката. Фоновата светлина пречи на разпространението на дама лъчите чрез взаимодействията фотон-фотон, което се отразява на спектрите на изучаваните гама източници.

Независимо от това огромно число, интересно е да се отбележи, че с изключение на светлината, която идва от собственото ни Слънце и галактика, останалата част от звездната светлина, която достига Земята, е изключително слаба - еквивалентна е на светлината от 60-ватова крушка по тъмно от разстояние около 4 км. Това е така, защото Вселената е немислимо огромна. Затова и небето е тъмно през нощта, въпреки светлината на Луната, видимите звезди и леката светлина на Млечния път.

Гама-лъчевият космически телескоп Fermi  беше изстрелян на ниска орбита на 11 юни 2008 г., а наскоро бе отбеляза 10-годишнината си. Той е мощна обсерватория, която предоставя огромни количества данни за гама лъченията (най-високо енергийнатата форма на светлината) и тяхното взаимодействие с извънгалактическата светлина (EBL), която е космическа мъгла, съставена от ултравиолетови, видими и инфрачервени лъчи, излъчвани от звездите или от прахa в близост до тях. Айело и постдокторанта Вайди Палия анализирали близо девет години данните за гама лъченията от 739 блазари. 

Блазарите са галактики, съдържащи супермасивни черни дупки, които могат да изхвърлят тесни струи енергийни частици, които излизат от своите галактики и се рапространяват в космоса почти със скоростта на светлината. Когато един от тези джетове се окаже насочен директно към Земята, той може да бъде открит, дори и когато идва от извънредно далеч.

Фотоните от гама лъчи в струите, в крайна сметка се сблъскват с космическата мъгла, оставяйки видим отпечатък. Това позволило на екипа на Айельо да измери плътността на мъглата не само на дадено място, но и в даден момент в историята на Вселената. 

Видеото показва телекопа Fermi и джетовете от блазарите, както и историятя на пътуващите през Вселената фотони.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини