Откриха нова звезда с "извънземна мега структура"

Между Земята и галактическото ядро астрономите намериха нещо объркващо - стара ярка звезда, около която изглежда има някаква структура, която обикаля около звездата, съобщава ScienceAlert.

Откритието се свързва с няколко други звездни обекти, които в последните години озадачават изследователите. Те дават предположения както обикновени, например прах и комети, така и имагинерни като извънземни технологии. И нито едно обяснение като че ли не е задоволително. Затова всеки нов подобен обект ще допринесе да научим повече.

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical .

Астрономите за пръв път забелязаха странното периодично примигване на VVV-WIT-07 по време на проучване на вътрешната част на нашата галактика Млечен път през 2012 г., използвайки телескопа VISTA в Чили. Сега те докладват за находките си, без да могат да обяснят със сигурност какво ги причинява.

При рутинните сканирания на небето често се намират обекти, които се държат по неочакван начин, което води до нови открития.

Някои ярко пулсират благодарение на своята структура, като така наречените BLAP или сини пулсари с голяма амплитуда (blue large-amplitude pulsators). Други потъмняват, защото планетите преминават пред тях или се скриват зад облаци прах.

Какво се случи този път?

През 2012 г. бе установено в амплитудата на VVV-WIT-07 бавно избледняване за около 11 дни, след което бързо потъмняване до почти пълен мрак през следващите 48 дни.

Затъмнението блокира цели 80% от измерената светлина - една истинската мистерия на астрономите. Нито едно от обичайните тълкувания не дава обяснение на затъмнението.

През 2015 г. Табита Бояджиън (Tabetha Boyajian) от Университета в Луизиана оглавява проучване на подобен обект. Звездата KIC 8462852, наречена по-късно Таби, "мига" напълно непредвидимо и съвсем не така като другите - с 1–2 процента при транзит на планета на фона на нейната звезда, а с 20%. Но това е много по-малко от 80%-те на VVV-WIT-07.

Звездата Таби не е единствената аномалия, открита в последните проучвания. През 2012 г. един астрофизик от Университета в Рочестър, Ерик Мамажек (Eric Mamajek), оглавява проучване, което заснема странен поток в интензивността на светлината на една звезда.

Неговата странност можеше да се обясни с планета с пръстени, вероятно огромни пръстени. Пръстени, които ако трябваше да затъмнят Сатурн, би трябвало да се простират около 200 пъти по-далече от неговите ледените спътници.

Могат ли пръстените да обяснят и интензивността на VVV-WIT-07? 

"Те трябва да са над един милион километра широки и много плътни, за да могат да блокират толкова много звездата", обяснява Ноа Тейлър Ред (Nola Taylor Redd) в Scientific American.

Така че ...  дали сега това не са извънземни? Пръстените от прах могат да обяснят феномена адекватно. А за разлика от интелигентния живот от други светове, знаем, че прахът съществува. 

Променящата се плътност на орбиталните материали не може да бъде изключена, то тяхната конфигурация трябва да е доста необичайна, а това само сменя една мистерия с друга.

Изследователският екип очакват повторение на затъмнението през следващата година, така че са готови да съберат повече данни, които биха могли да помогнат да се намери обяснение.

Дотогава може да се надяваме, че е възможно да се идентифицира нещо наистина странно, нещо, което събираща енергия сфера на Дайсън или строяваща се извънземна армада.

Но не се разочаровайте, ако се окаже нещо прозаично като рядък вид рой комети, облак от прах или странна двукомпонентна звездна система. Това все пак означава, че нашата Вселена е далеч по-странна, отколкото си мислехме някога.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини