Италия не допусна "Райънер" и "Уизер" да таксуват пътниците за ръчния им багаж

Авиокомпаниите "Райънер" и "Уизер" не могат да таксуват за ръчния багаж пътниците си от Италия, както беше обявено. За това е категоричен Италианският орган за защита на конкуренцията на пазара, от където съобщиха, че няма да бъде позволи на нискотарифните самолетни компании да стартират допълнителните такси, предаде "Ла Вангуардиа".

Наредено е временно спиране а новата политика за багажа на "Райънер" и "Уизер", която влиза в сила от днес.

В съобщение регулаторът посочва, че според новите правила на двете компании от 1 ноември пътниците могат да носят безплатно със себе си само малка чанта, която да може да бъде поставена под седалката в самолета. Ако искат да качват ръчен багаж обаче, трябва да платят допълнително. Според италианския регулатор тази допълнителна такса трябва да бъде включена в стандартната тарифа, тъй като налагането й впоследствие е фалшиво представяне на действителната цена на билета. Схемата не позволява реално сравнение с тарифите на останалите компании, поради което клиентите биват лъгани.

Двете компании разполагат с пет дена, за да уведомят регулатора за мерките, които са предприели в изпълнение на решението, а дотогава преустановят всички действия, насочени към калкулиране на допълнителни такси към стандартната тарифа за транспортиране на малки куфари, за които ще трябва да предоставят на клиентите си безплатно пространство.

Преди месец "Райънер" ще задължава клиентите си да плащат за куфарите с тегло до 10 кг, което досега бе безплатно, а "Уизер" ще разрешава на борда да се качват куфари на клиентите, които ползват услугата WIZZ Priority. За желаещите да чекират багажа преди пътуването "Уизер" въведе услуга, започваща от 7 евро за 10-килограмовите куфари.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    Браво!
    2 0
    17:08, 1 ное 2018

    Много добре! Тези бюджетни авиокомпании си позволяват твърде много с пътниците...

Последни новини