Американското разузнаване съобщи за руска противоспътникова ракета

Изображение 1 от 2

    Руска ракета, изстрелвана от въздуха и предназначена за унищожаване на комуникационни спътници и сателити за дистанционно наблюдение на Земята, разположени на ниска орбита, ще бъде въведена в експлоатация до 2022 г. Това съобщи CNBC, позовавайки се на три източници, запознати с данните на американското разузнаване.

    Противосателитната ракета ще бъде носена от двуместен свръхзвуков независим от меорологичните условия изтребител от четвърто поколение - летящият на дълги разстояния МиГ-31. Каналът отбелязва, че първите тестове на противоспътниковата система са започнали през септември, при които изтребителят е летял с макет на оръжието. Това, отбелязва медията, е проверка за съвместимостта на самолета и ракетата. Втората фаза на тестовете - полет на изтребителя с​ оперативна ракета, както и тестване изстрелването на ракетата от самолета, пише CNBC, трябва да започне през 2019 г.

    Военният експерт Павел Подвиг твърди в интервю за телевизионния канал, че най-вероятно това е противоспътниково оръжие, което СССР успешно е разраработвал. Според него "Китай и Съединените щати имат такива оръжия".

    Американският анализатор Томас Карако се съгласява с мнението на Подвиг , като отбелязва, че "концепцията за кинетични противоспътникови оръжия, изстрелвани от въздуха е съществувала много дълго време и е демонстрирана от китайците, руснаците и нас [американците] през годините". Експертът е скептичен, тъй като "руснаците имат много сензационни прессъобщения за новите играчки на Путин".

    През септември в Жуковски, Московска област бе наблюдаван модифициран изтребител МиГ-31 с номер на опашката "81 синьо", който направи за пръв път тестов полет с макет на вероятно нов тип антикомпютърен комплекс за противоракетна отбрана.

    През януари The Washington Free Beacon, позовавайки се на документ, изготвен за Пентагона от разузнаването, съобщи, че Русия и Китай ще разработят технологии за елиминиране на отделни спътници до 2020 г.

    Алтернативен доклад за противоспътниковите оръжия на Русия и Китай представи директорът на националното разузнаване Дан Койтс през февруари.

    През 80-те години на 20-ти век в СССР бе разработена авиационна аерокосмическа отбрана 30P6 "Contact" с антисателитната ракета 79M6, носена със специално модифициран изтребител МиГ-31D ("Product 07"). За насочване бе планирано да се използва радарно-оптичният комплекс за разпознаване на космическите обекти 45Zh6 "Krona", разположени на мястото на теста.

    Ракетата 79М6 на 30P6 Contact е изпитана в полет от МиГ-31D през юли 1991 г. След разпадането на СССР работата по комплекса е прекратена.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини