21 °C

Ядрото на Земята е твърдо. Намериха Свещения Граал на сеизмологията (видео)

За първи път геолозите потвърдиха, че вътрешното ядро на планетата е наистина твърдо, макар и не толкова твърда, колкото предходните модели приемаха.

Благодарение на новия метод за откриване на специфични сеизмични вълни, анализът разкрива ключови свойства на най-дълбокия слой на планетата.

Изследователи от Австралийския национален университет (ANU) изучават сеизмична вълна с ниска амплитуда  - "J-вълна", която преминава през ядрото на планетата, което им позволява най-накрая да определят твърдостта му.

Тъй като кората на планетата e напукана на повърхността, вълни от енергия се промъкват през пролуките. Те идват в различни форми. Някои, наречени обемни вълни, се движат напред и назад през тялото на планетата. Други, наречени повърхностни вълни, се издигат нагоре и надолу като вълните на повърхността на океана. 

Анализът на различните промени във фазата на сеизмичните вълни може да каже много за свойствата на материала, през който те преминават.

Една особена вариация, наречена J-вълни, преминава само през твърди материали. Преминаването на J-вълни през вътрешната сърцевина на планетата, би дало подробности за еластичността на ядрото. На теория това е добре известно, но тези вълни са доста слаби, което ги прави практически невъзможни за откриване. За геолозите измерването им е нещо като

Свещения Граал на сеизмологията.

Двама учени на ANU сега са разработили начин да "чуят" тези невероятно слаби J-вълни в шума на вибрациите от земетресенията, които отекват в нашата планета.

Методът разчита на отчетите на двойка сеизмични станции на повърхността на планетата и на сравняването на отчетите няколко часа след като най-силните колебания изчезнат. При достатъчно двойки сигнали може да се появи модел.

"Използвайки глобална мрежа от станции, ние приемаме всяка двойка приемници и всяко едно голямо земетресение - това са много комбинации - и ние измерваме приликата между сеизграмите", казва изследователят Хрвoя Ткалчич

"Това се нарича кръстосана корелация или мярка за сходство. От тези прилики изграждаме глобална корелограма - нещо като пръстов отпечатък на Земята".

Подобен процес е използван наскоро за точно измерване на дебелината на леда в Антарктида. Това е нов начин за определяне не само на свойствата на слоевете на Земята, но и на други планети.

Да изучим вътрешността на нашата планета не е лесна задача. Ние можем да копаем едва малко повече от 12 километра в кората, което дори не е драскотина по повърхността ѝ, да не говорим за разкриването на хиляди километри под земята.

Преди столетие се смяташе, че нашата планета има дебело външна кора и център от разтопени метали. Това схващане се променя през 30-те години на миналия век, когато сеизмичните показания на голямо земетресение в Нова Зеландия показват признаци на вълни, които не би трябвало да са там. Датски сеизмолог на име Инге Лехман предполага, че това най-вероятно е ехо, отразено от плътен център - вътрешно ядро. 

Това вътрешно ядро ​​е утвърдено в геоложките модели на нашата планета. То е с размер около три четвърти от размера на Луната, състои се от желязо и никел, а температурата му е приблизително колкото на повърхността на Слънцето. Възможно е дори то да е сложно структурирано, с различия в кристалните форми на желязото.

Всичко това вече е прието в геоложките модели, хубавото сега е, че е получено директно доказателство, че моделите не грешат. Освен това има и малка изненада.

"Открихме, че вътрешното ядро е наистина твърдо, но също така открихме, че е по-меко от приетото преди това," казва Ткалчич. "Оказва се, ако нашите резултати са верни, че вътрешната сърцевина има еластични свойства подобни на златото и платината".

Цялата тази информация е жизненоважна, ако искаме да изградим твърдо разбиране за строежа на планетата или как работят магнитните полета. Нашият защитен мехур магнетизъм се обръща редовно и все още не сме наясно точно как се случва това.

"Вътрешното ядро ​​на Земята има директна връзка с генерирането и поддържането на геомагнитното поле, а без това геомагнитно поле няма да има живот на повърхността на Земята", казва Ткачич.

Изследването е публикувано в Science..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини