12 °C

Ядрото на Земята е твърдо. Намериха Свещения Граал на сеизмологията (видео)

За първи път геолозите потвърдиха, че вътрешното ядро на планетата е наистина твърдо, макар и не толкова твърда, колкото предходните модели приемаха.

Благодарение на новия метод за откриване на специфични сеизмични вълни, анализът разкрива ключови свойства на най-дълбокия слой на планетата.

Изследователи от Австралийския национален университет (ANU) изучават сеизмична вълна с ниска амплитуда  - "J-вълна", която преминава през ядрото на планетата, което им позволява най-накрая да определят твърдостта му.

Тъй като кората на планетата e напукана на повърхността, вълни от енергия се промъкват през пролуките. Те идват в различни форми. Някои, наречени обемни вълни, се движат напред и назад през тялото на планетата. Други, наречени повърхностни вълни, се издигат нагоре и надолу като вълните на повърхността на океана. 

Анализът на различните промени във фазата на сеизмичните вълни може да каже много за свойствата на материала, през който те преминават.

Една особена вариация, наречена J-вълни, преминава само през твърди материали. Преминаването на J-вълни през вътрешната сърцевина на планетата, би дало подробности за еластичността на ядрото. На теория това е добре известно, но тези вълни са доста слаби, което ги прави практически невъзможни за откриване. За геолозите измерването им е нещо като

Свещения Граал на сеизмологията.

Двама учени на ANU сега са разработили начин да "чуят" тези невероятно слаби J-вълни в шума на вибрациите от земетресенията, които отекват в нашата планета.

Методът разчита на отчетите на двойка сеизмични станции на повърхността на планетата и на сравняването на отчетите няколко часа след като най-силните колебания изчезнат. При достатъчно двойки сигнали може да се появи модел.

"Използвайки глобална мрежа от станции, ние приемаме всяка двойка приемници и всяко едно голямо земетресение - това са много комбинации - и ние измерваме приликата между сеизграмите", казва изследователят Хрвoя Ткалчич

"Това се нарича кръстосана корелация или мярка за сходство. От тези прилики изграждаме глобална корелограма - нещо като пръстов отпечатък на Земята".

Подобен процес е използван наскоро за точно измерване на дебелината на леда в Антарктида. Това е нов начин за определяне не само на свойствата на слоевете на Земята, но и на други планети.

Да изучим вътрешността на нашата планета не е лесна задача. Ние можем да копаем едва малко повече от 12 километра в кората, което дори не е драскотина по повърхността ѝ, да не говорим за разкриването на хиляди километри под земята.

Преди столетие се смяташе, че нашата планета има дебело външна кора и център от разтопени метали. Това схващане се променя през 30-те години на миналия век, когато сеизмичните показания на голямо земетресение в Нова Зеландия показват признаци на вълни, които не би трябвало да са там. Датски сеизмолог на име Инге Лехман предполага, че това най-вероятно е ехо, отразено от плътен център - вътрешно ядро. 

Това вътрешно ядро ​​е утвърдено в геоложките модели на нашата планета. То е с размер около три четвърти от размера на Луната, състои се от желязо и никел, а температурата му е приблизително колкото на повърхността на Слънцето. Възможно е дори то да е сложно структурирано, с различия в кристалните форми на желязото.

Всичко това вече е прието в геоложките модели, хубавото сега е, че е получено директно доказателство, че моделите не грешат. Освен това има и малка изненада.

"Открихме, че вътрешното ядро е наистина твърдо, но също така открихме, че е по-меко от приетото преди това," казва Ткалчич. "Оказва се, ако нашите резултати са верни, че вътрешната сърцевина има еластични свойства подобни на златото и платината".

Цялата тази информация е жизненоважна, ако искаме да изградим твърдо разбиране за строежа на планетата или как работят магнитните полета. Нашият защитен мехур магнетизъм се обръща редовно и все още не сме наясно точно как се случва това.

"Вътрешното ядро ​​на Земята има директна връзка с генерирането и поддържането на геомагнитното поле, а без това геомагнитно поле няма да има живот на повърхността на Земята", казва Ткачич.

Изследването е публикувано в Science..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини