17 °C

Ядрото на Земята е твърдо. Намериха Свещения Граал на сеизмологията (видео)

За първи път геолозите потвърдиха, че вътрешното ядро на планетата е наистина твърдо, макар и не толкова твърда, колкото предходните модели приемаха.

Благодарение на новия метод за откриване на специфични сеизмични вълни, анализът разкрива ключови свойства на най-дълбокия слой на планетата.

Изследователи от Австралийския национален университет (ANU) изучават сеизмична вълна с ниска амплитуда  - "J-вълна", която преминава през ядрото на планетата, което им позволява най-накрая да определят твърдостта му.

Тъй като кората на планетата e напукана на повърхността, вълни от енергия се промъкват през пролуките. Те идват в различни форми. Някои, наречени обемни вълни, се движат напред и назад през тялото на планетата. Други, наречени повърхностни вълни, се издигат нагоре и надолу като вълните на повърхността на океана. 

Анализът на различните промени във фазата на сеизмичните вълни може да каже много за свойствата на материала, през който те преминават.

Една особена вариация, наречена J-вълни, преминава само през твърди материали. Преминаването на J-вълни през вътрешната сърцевина на планетата, би дало подробности за еластичността на ядрото. На теория това е добре известно, но тези вълни са доста слаби, което ги прави практически невъзможни за откриване. За геолозите измерването им е нещо като

Свещения Граал на сеизмологията.

Двама учени на ANU сега са разработили начин да "чуят" тези невероятно слаби J-вълни в шума на вибрациите от земетресенията, които отекват в нашата планета.

Методът разчита на отчетите на двойка сеизмични станции на повърхността на планетата и на сравняването на отчетите няколко часа след като най-силните колебания изчезнат. При достатъчно двойки сигнали може да се появи модел.

"Използвайки глобална мрежа от станции, ние приемаме всяка двойка приемници и всяко едно голямо земетресение - това са много комбинации - и ние измерваме приликата между сеизграмите", казва изследователят Хрвoя Ткалчич

"Това се нарича кръстосана корелация или мярка за сходство. От тези прилики изграждаме глобална корелограма - нещо като пръстов отпечатък на Земята".

Подобен процес е използван наскоро за точно измерване на дебелината на леда в Антарктида. Това е нов начин за определяне не само на свойствата на слоевете на Земята, но и на други планети.

Да изучим вътрешността на нашата планета не е лесна задача. Ние можем да копаем едва малко повече от 12 километра в кората, което дори не е драскотина по повърхността ѝ, да не говорим за разкриването на хиляди километри под земята.

Преди столетие се смяташе, че нашата планета има дебело външна кора и център от разтопени метали. Това схващане се променя през 30-те години на миналия век, когато сеизмичните показания на голямо земетресение в Нова Зеландия показват признаци на вълни, които не би трябвало да са там. Датски сеизмолог на име Инге Лехман предполага, че това най-вероятно е ехо, отразено от плътен център - вътрешно ядро. 

Това вътрешно ядро ​​е утвърдено в геоложките модели на нашата планета. То е с размер около три четвърти от размера на Луната, състои се от желязо и никел, а температурата му е приблизително колкото на повърхността на Слънцето. Възможно е дори то да е сложно структурирано, с различия в кристалните форми на желязото.

Всичко това вече е прието в геоложките модели, хубавото сега е, че е получено директно доказателство, че моделите не грешат. Освен това има и малка изненада.

"Открихме, че вътрешното ядро е наистина твърдо, но също така открихме, че е по-меко от приетото преди това," казва Ткалчич. "Оказва се, ако нашите резултати са верни, че вътрешната сърцевина има еластични свойства подобни на златото и платината".

Цялата тази информация е жизненоважна, ако искаме да изградим твърдо разбиране за строежа на планетата или как работят магнитните полета. Нашият защитен мехур магнетизъм се обръща редовно и все още не сме наясно точно как се случва това.

"Вътрешното ядро ​​на Земята има директна връзка с генерирането и поддържането на геомагнитното поле, а без това геомагнитно поле няма да има живот на повърхността на Земята", казва Ткачич.

Изследването е публикувано в Science..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини