Почина Монсерат Кабайе

Прочутата испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст в Барселона. Това съобщиха лекари от болницата, в която е издъхнала музикалната легенда. 

Певицата (с цяло име Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк) е прочута е със своето бел канто и интерпретациите си на роли от Росини, Белини и Доницети. 

Като резултат от любовта на Кабайе към рок музиката е дуетната ѝ песен с Фреди Меркюри – „Barcelona“, включена в дуетния им албум със същото име. Сингълът се превръща в химна на Летните олимпийски игри от 1992 г. проведени в Барселона. Песента става хит и влиза на челните места на класациите за поп музика в Европа. Песента е изпълнявана много пъти с огромен успех – заедно с Меркюри я изпълняват в най-големия нощен клуб в света – Privilege, на остров Ибиса. Записът е използван за направата на клип. През 1999 г. Кабайе изпълнява песента на финала на Шампионската лига на стадиона Ноу Камп. Гласът на Меркюри е пуснат на запис, защото и до днес Кабайе отказва да пее песента в дует с друг изпълнител.

Кабайе се посвещава и на благотворителната дейност. Тя е посланик на ЮНЕСКО и основава фондация за подпомагане на нуждаещи се деца в Барселона. В Сарагоса, Испания, се провежда конкурс, носещ нейното име.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини