12 °C

Нещо неочаквано се случва с растителността на Северния полюс

Нискорастящите храсти в Арктика порастват на височина със затоплането на региона в резултат на климатичните промени, разкрива новопроведено изследване.

По какъв начин това засяга деликатните екосистеми и въглеродния цикъл на Северния полюс предстои да се разбере. Промените ще бъдат внимателно наблюдавани от учените, те са в ход през последните 30 години.

По-високите растения улавят повече сняг- това е един от начините, по които биха могли да окажат някакво въздействие: допълнителното количество сняг изолира почвата отдолу, на която й отнема по-дълго време да замръзне през зимата, това на свой ред означава, че освобождава в атмосферата повече въглерод.

Учените установили, че промените в растителността не засягат само определени райони, а цялата тундра. Ако растенията продължат на нарастват със същото темпо, височината им ще се увеличи с между 20 до 60% до края на века.

И макар по-високите растения на Северния полюс да не представляват непосредствена опасност, не бива да се забравя, че 30-50% от почвения въглерод в света се съдържа в замръзналите региони в Северното полукълбо. Всичко, което нарушава екологичния баланс, би могло да доведе до освобождаване на значително количество въглероден диоксид и метан в атмосферата.

Екипът изследвал тундрата на 17 различни места в Арктика, като събрал огромно количество информация, включително за Европейските Алпи и Скалистите планини в Колорадо.

Били измерени редица растителни характеристики, като височина, листна площ, съдържание на азот и зеленина. Значителни промени били наблюдавани единствено във височината на растенията през последните 3 десетилетия, като най-вероятно влажността и темпертурата са повлияли върху темпото на рестежа.

Учените засекли ускорен растеж на характерните за района растения, но и разпространение на други високи растения, като обикновената миризливка, която успяла да мигрира от по-южните части на Европа до Исландия и Швеция.

Освен, че улавят повече сняг, растенията, подаващи глави над снега, затъмняват пейзажа, което на свой ред привлича повече слънчева топлина.

Нужни са по-нататъшни изследвания, за да разберем със сигурност как по-високите растения на Северния полюс допринасят за промените в климата, но това е още един фактор, който трябва да бъде взет под внимание в прогнозните модели.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хр
    Христо
    1 0
    08:57, 2 окт 2018
    Като измислят гмо, устойчиво на тоя климат, ще има много растителност. Стига да има полза..
  • 2
    Хр
    Христо
    1 0
    08:59, 2 окт 2018
    Редакцията, Арктика не е само Северния полюс! А и земите от континента! На ссмия полюс няма как да има растения!!
Последни новини