Адвокатът на Сакскобургготски: Дворецът "Врана" е частна собственост, не държавна

Дворецът "Врана" е частна собственост, той е на династията на Кобургите, заяви пред bTV адвокатът на царското семейство Валя Гигова. Нейното изявление е ден след като адвокатът на държавата по казуса с имотите, ползвани от царската фамилия - Мариана Попова, обяви, че т.нар. "царски имоти" винаги са били държавни.

Адвокатът на царската фамилия Сакскобургготски Валя Гигова не очаква да има споразумение за имота с държавата в дадения предварителен срок - 13 септември.

Държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за "царските имоти". Определеният от Европейския съд по правата на човека срок изтича в четвъртък.

Според адвокат Гигова не е вярна тезата, че няма документи за земята не е вярна. По думите й, дворецът (Врана - б.р.) е покупка на цар Фердинанд, който след това е придобит по давност от цар Борис III и следва да бъде получен от наследниците му - Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза.

Припомняме, наследници на Фердинанд са и петте деца на дъщеря му Надежда.

Наследниците на княгиня Надежда са: Фердинанд, херцог фон Вюртемберг; Ойген, херцог фон Вюртемберг; Александър, херцог фон Вюртемберг; Маргарет Люс-Бели дьо Шевини, родена херцогиня фон Вюртемберг; Софи Еудокси Мария Луиз, родена херцогиня фон Вюртемберг.

Според адвокат Гигова държавата е заплатила (на Батенберг - б.р.) за двореца на цар Батенберг в центъра на София. По думите й, България е заплатила за него и за всички други дворци, които са построени от Батенберг. Това е причината тяхната собственост да е държавна.

Според Гигова, до 1947 г. никой в България не е имал съмнения кои имоти са на царската фамилия и кои са държавна собственост.

Според адвоката на семейството на Симеон Сакскобургготски, фамилията може да възстанови имотите си по Закона за възстановяване на собствеността, както всеки друг гражданин.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини