„Правителства в сянка“ създадоха в Кърджали, те поискаха радикални реформи

Изображение 1 от 4

    „Правителства в сянка“ създадоха в Кърджали в рамките на дебат за активизиране на гражданското участие. Те поискаха радикални реформи. Коментираха четири сфери в обществения живот, имащи отношение към устойчивото развитие на страната. По отношение на здравеопазването “Правителствата в сянка“ се обявиха всеки гражданин да има своя осигурителна сметка или фонд, поставиха акцент върху профилактиката, контрол върху здравната система и качеството на храните. Премиерите на „Правителствата в сянка“ поискаха промени и в образованието , като се върне оценката за поведение и се забрани използването на мобилните телефони в школата. По отношение на равенството бяха , категорични,че все още няма равно заплащане между мъжете и жените. Бяха единодушни по отношение и на върховенството на закона-поискаха Нова конституция.

    Създаването на „Правителства в сянка“ в Кърджали бе част от информационните дни инициирани от Българската платформа за международно развитие, които ще се проведат в 28 града на страната. В Кърджали създаването на „Правителствата в сянка“ бе част от ролева игра, в която се включиха шефове на институции, педагози, общественици.

    Бе обсъдена програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. От общо 17 цели за информационния ден в Кърджали бяха селектирани 4. Една от причините за проявата в Кърджали на Българската платформа за международно развитие бе стряскащата констатация на Световната здравна организация, че в България продължителността на живот е по-ниска от средната за Европейския съюз.

    Цветелина Нешкова от Сдружение „АРГИ“ запозна присъстващите с мисията на нашата страна в страни извън Евросъюза. През миналата година страната ни е отпуснала 110 млн.лв. в помощ на Грузия, Македония, Украйна и Сърбия. Това е ангажимент , като страна членка на ЕС. Основно средствата са били насочени за финансиране на проекти в здравеопазването.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини