Хасковската галерия откупи картина на Констанин Гърнев

    Един от шедьоврите на Константин Гърнев- Кочо-„Момиче с кукла“ е собственост вече на Хасковската художествена галерия “Атанс Шаренков“.

    Точно това платно е избрано да попълни колекцията на културното средище и да остави следата за поколения хасковци от творчеството на художник, сочен, като едно от явленията в живопистта на 20-ти век, от директора на галерията Татяна Форева, заради настроението, което носи.

    В Хасково гостуват част от платната на Константин Гърнев, които представя галерия “Виктория“. След София, Хасково е едва втората сцена, на която стъпват шедьоврите- наслада за сетивата. Галерия „Форум“ в Хасково има привилегията да е домакин на изложбата с 28 платна на майстора на четката, чийто живот минава под знака на крайностите от дълбока бедност, до бохемските творчески среди на Мюнхен, след Националната художествена галерия. Те са показани за първи път пред публика в началото на тази година по повод 125 години от рождението на художника. Събрани са в Мюнхен и върнати за реставрация в родината му осемдесет години след първата му самостоятелна изява в България.

    „След тази изложба-всеки посветен в живота на картината и историята на българската живопис-не може да не преосмисли стилово пластическата и смислова съдържателност на изкуството ни като част от голямото европейско семейство на модерната живопис от времето на първата половина на 20-ти век. Усилията тази сбирка да стигне до България в определен смисъл има историческо значение за българската култура„, казва приживе Светлин Русев за усилието по издирването и връщането отново в България на картините на Гърнев.

    В Хасково изложбата ще остане до 25-ти септември. Вече има и три откупки на картини, за които колекционери, изпуснали първото представяне на Гърнев в София, сега са пътували специално до Хасково.

    За гостуването си в галерия “Форум“ от галерия „Виктория“ са изработили и каталог с представяните картини. На разположение са и картички с някои от най-емблематичните работи на Кочо Гърнев.

    Константин Гърнев е роден на 18 януари 1893 в благоевградското село Либяхово (днес Илинден). Между 1912 и 1921 учи с прекъсване в Рисувалното училище в София. По време на Първата световна война е командирован като военен художник. През 1922 заминава за Германия и се установява в Мюнхен, където живее до края на живота си. Приет е за студент по живопис в Мюнхенската художествена академия, където следва между 1923 и 1931 като ученик на изтъкнатите професори Херман Грьобер и Франц фон Щук.

    От средата на 1920-те участва активно в художествения живот на Баварската столица като членува в различни художнически сдружения и излага в редица общи изложби. Първата самостоятелна изложба на Гърнев е през 1930 в Кунстферайн, Мюнхен. От 1926 до 1934 пътува из цяла Европа. Посещава и Северна Африка, Мароко, Палестина, Турция, Сирия, Ерусалим.

    През 1934 подрежда първата си самостоятелна изложба в България, открита със слово на проф. Иван Лазаров в галерия "Преслав" в София. През есента на 1940 Гърнев жъне голям успех за изложбата, с която се представя в най-голямата частна галерия в Мюнхен "Ленбах".

    По-голямата част от творчеството на художника, излязло изпод четката му в този период жобаче е унижено при бомбардировките над Мюнхен по време на Втората световна война. 

    След 1945 той продължава активно да рисува и да участва в художествения живот на Мюнхен. Член-основател на Съюза за защита на творците на изобразителното изкуство и на мюнхенската група "Павилион", на която е и председател.

     Умира внезапно на 1 септември 1966 в Мюнхен.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини