Очакват се проблеми с интернет от 11 октомври в цял свят

ICANN предупреди, че някои сайтове може да не се отварят

 

Възможни са проблеми с достъпа до интернет на 11 октомври и след тази дата по целия свят, предупреди ICANN – нестопанска организация, която управлява домейн имената и IP-адресите.

На 11 октомври предстои първата по рода си смяна на криптографските ключове, които защитават системата за домейн имената DNS. Във връзка с тази промяна е възможно малък процент интернет-потребители да изпитат трудности при разрешаване на домейн имената.

С други думи, очакват се проблеми с отваряне на сайтовете по URL-а, указан в адресния ред на браузъра. ICANN предполага, че последствията от смяната на криптографските ключове ще бъдат минимални за крайните потребители.

Според специалисти, смяната на ключовете за сигурност на DNS няма да доведе до мащабен срив на интернет. Такава, например, е експертната оценка на международната компания Group-IB, специализирана в предотвратяване и разследване на киберпрестъпления.

„Вярваме, че ICANN е подходила много сериозно към обновяването на настройките. Не очакваме мащабни сривове в работата на интернет”, казват от Group-IB. Но дори това да се случи за определени домейни, проблемът ще бъде отстранен достатъчно бързо, уверяват от компанията, която адмирира смяната на криптографските ключове.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини