Животът в Полша: една продавачка разказва

С пенсията си от 400 евро бившата учителка Зита Боровска едва свързва двата края. Затова тя продължава да работи - като продавачка. Ето какво разказва 62-годишната жена за живота в Полша и за работата си в магазина.

Зита Боровска живее в полския град Познан. 62-годишната жена е бивша учителка и вече пенсионерка. Пенсията обаче не ѝ стигала и затова започнала да работи в малък магазин за хранителни продукти. "Много клиенти предпочитат да пазаруват в малки магазини вместо в супермаркетите на големите чужди концерни", казва тя пред изданието brand eins. "Големи супермаркети има навсякъде в Полша. След първоначалната еуфория от новото многообразие в годините след падането на комунизма на хората постепенно им дойде до гуша от супермаркетите. Най-вече от анонимността в тях", разказва пенсионерката. 

За работата и заплатата

Поляците предпочитали вече по-скоро индивидуалното обслужване в магазинчета като това, в което работи тя. Клиентите искали не само да си напазаруват, а и да общуват, да споделят с продавачката дребните си грижи и радости. Зита и колежката ѝ обслужват на ден между 200 и 300 клиенти, повечето от които двете познават поименно, пише още изданието.

Боровска разказва, че заплатата ѝ в магазинчето не е голяма - 2100 злоти бруто (около 480 евро), колкото е минималната работна заплата в Полша. Но поне е малко по-висока от пенсията ѝ. След повече от 20 години стаж като учителка 62-годишната жена получава 400 евро пенсия. Освен това, ако оборотът на магазина надхвърли 23 000 евро на месец, тя и по-младата ѝ колежка получават от собственика премия - 230 евро общо за двете.

Какви са разходите за живот?

Данъкът върху заплатата на Зита е 18%. Къщата, в която живее пенсионерката, вече е изплатена, но разноските за електричество, отопление, боклук и билети за обществения транспорт до работното място и обратно възлизат на повече от половината от месечното ѝ възнаграждение. Зита живее със съпруга и сина си в малка къща в покрайнините на Познан.

Ако се разболее, тя доста трябва да чака за преглед и лечение, защото държавното здравеопазване в Полша не функционира много добре. Зита обаче не може да си позволи частна застраховка, се посочва още в публикацията.

На въпроса дали иска да промени нещо в живота си, Зита Боровска отговаря следното: "Стара съм вече, няма какво много да се променя в живота ми. Но щеше да е добре, ако заплатите бяха по-високи". Тя добавя: "Вижте само колко струват добрите продукти и преценете сами".

И действително: девет биояйца струват 2,30 евро, 200 грама кашкавала се продават за 1,80 евро един литър бензин е 1,10 евро, един билет за градския транспорт струва между 0,70 евро до 1,05 евро, литър мляко е 0,70 евро, а една маркова паста за зъби - 1,70 евро. 

"С по-малко от 700 евро месечно в Полша трудно се живее", признава Зита Боровска. За развлечение и удоволствия почти не остават средства. Понякога Зита и съпругът ѝ си позволяват да отидат на ресторант или пък на дискотека. Но това се случва по-скоро рядко. 

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    Майрановски
    10 -4
    18:19, 28 юли 2018
    Каква дискотека я гони тая жена на 62 г Исперкали пенсионери Поляците дълги години РИТАХА срещу СОЦА е и какво спечелига сега --един гол х-----за 85 процента от народа и 15 процента идиоти които не си знаятимотите и богатството Същото е ив Българията даже и ДЖЕНДЪРИ ще станем
  • 2
    Зо
    Зора
    8 -3
    08:08, 29 юли 2018
    От колко години ни водят поляците в ЕС и вижте резултата.800лв пенсия, парите не стигат, цените , поне горивото като у нас
    Не им стиска да кажат не само те, но и останалите, че преди демокрацията беше спокойно и евтино, но не можеше да говориш .Псевдодемокрацията направи народа победен, 5% много богати, а подрастващите полуграмотни.Това беше и задачата - бедни и прости.
  • 3
    Те
    Терлецки
    7 -1
    19:31, 29 юли 2018
    Точно казва Зора ЕХ карахме Москвичи и Трабанти но ги карахме облечени нахранени и отпочинали А сега 150 лв пенсия ток вода телефон и после на фотосинтеза Е има свобода на словото всеки ден псувам Бойко ама полза няма
Последни новини