Най-старият таблоид в САЩ съкрати половината си журналисти

Нюйоркският таблоид е носител на 3 награди "Пулицър" през последните 20 години.
Половината редакционен състав на "Ню Йорк дейли нюз" - най-старият американски таблоид, бе съкратен с решение на компанията издател в поредно доказателство, че вестниците в САЩ не успяват да открият успешен бизнес модел в епохата на интернет, социалните мрежи и безплатните новини.
Сред съкратените са главният редактор Джим Рич и изпълнителният директор Кристен Лий. Според съобщението на издателя "Тронк" (Tronc) новият фокус на 99-годишния вестник ще е върху отразяване на най-горещите новини предимно свързани с "престъпност, граждански дела и обществена отговорност". След седмица главен редактор става Робърт Йорк, главен редактор на Morning Call, издание на компанията в Олънтаун, щата Пенсилвания
На раздяла досегашният главен редактор написа в "Туитър": "Ако мразите демокрацията и мислите, че местните власти могат да си управляват без контрол и на тъмно, то днес е добър ден за вас". Профилът му в мрежата за микросъобщения вече е подписан с "Просто един, който си седи у дома и гледа как се унищожава журналистиката".
"Дейли нюз", како е по.известен вестникът, има през последните 20 години три награди "Пулицър". Последната е от миналата година за Сара Райли - "За служба на обществото" съвместно с организацията с идеална цел "ПроПублика" заради масови злоупотреби от полицията при прогонването на стотици хора от домовете, за които вече не успяват да плащат на банката или наеми.
"Тронк" закупи NY Daily News миналата есен срещу 1 долар и поемане на оперативни разходи и задължения по пенсионните програми. Преди това собственик бе Мортимър Зукърман, строителен магнат, който плати през 1993 г. за таблоида 36 милиона долара и напоследък опитваше да го продаде.
Базираната в Чикаго "Тронк" (известна преди като "Трибюн кампъни") продаде през 2018 г. емблематични за групата издания като "Лос Анджелис таймс" и Сан Диего юниън - трибюн". Компанията продължава да контролира влиятелни регионални издания като "Чикаго трибюн", "Балтимор сън" и Сън-Сентинел" в Южна Флорида.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини