ЕС даде ултиматум на Airbnb: Или слагате пълни цени, или...

Европейската комисия даде срок до края на август на сайта за резервация на квартири Airbnb да започне да показва пълната цена на нощувките, които предлага.

Комисията иска на сайта да се показва крайната цена, заедно с таксите за обслужване и почистване, както и да посочва дали предлаганата квартира се дава от частно лице или от компания, която се занимава с недвижима собственост, тъй като правилата за защита на потребителите са различни в двата случая.

Освен това Комисията иска компанията да промени договора с клиентите си, тъй като смята, че той ги ощетява. В частност Брюксел настоява да се променят условията при прекратяване и правото на обезщетение.

Търсенето на правата пред съд трябва да става в страната, в която живее жалбоподателят, а не където е почивал. Клиентите трябва да имат право да подадат иск срещу домакина при претърпени вреди. Airbnb трябва да се откаже от сегашната си политика да променя едностранно общите условия, без предварително и ясно да информира потребителите за това и без да им даде възможност да анулират договора, а прекратяването на договор от страна на Airbnb, освен че трябва да обясни причините, трябва да даде на потребителя правото на адекватно обезщетение или на обжалване, настоява Комисията. В противен случай Брюксел заплашва да наложи санкции на платформата за ваканционни услуги.

"Популярността не може да е оправдание за неспазването на правилата на ЕС за защита на потребителите. Потребителите трябва да могат да разбират лесно за какво заплащат и колко се очаква да заплатят за услугите, както и да се ползват от справедливи правила, например във връзка с анулирането на настаняване от страна на собственика", коментира комисарят за потребителите Вера Йоурова.

В момента по информация на Уикипедия Airbnb събира между 0 и 20% такса от гостите и 3% от домакина на квартирата.

На практика обаче властите в отделните държави ще решат как и дали да накажат Airbnb, тъй като Еврокомисията няма правомощия да действа централно, призна Йоурова. Брюксел обаче може да преследва държавите, които не спазват европейското законодателство, като допускат участници на пазара да заобикалят общите правила.

Ултиматумът към Аirbnb идва след като миналия месец мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите извърши оценка на бизнес практиките на Airbnb и откри множество несъответствия с действащото европейско право. Airbnb е американска компания, но всички фирми, които предлагат услуги в Съюза, са длъжни да го правят според европейското законодателство.

Без да притежава собствена недвижимост, Airbnb предлага онлайн посредничество между собственици на къщи, вили, апартаменти, хотели и др и хора, които търсят къде да отседнат по време на почивка или пътуване. Компанията листва над 5 милиона жилища в 191 държави и реализира около 300 милиона резервации годишно.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини