Горещите вълни намаляват когнитивните способности, твърдят учени

Ако смятате, че работата по време на гореща вълна трябва да бъде забранена, вероятно сте прави. Новопроведено изследване твърди, че горещото време забавя мисловната дейност с 13%.

Изследването проследило когнитивното представяне на студенти по време на горещата вълна в Бостън през 2016. Младежите живеели в сгради без климатизация. Учените установили, че студентите се нуждаели с 13% повече време за реакция в сравнение с контролната група. Отговорите на младежите, които разполагали с климатизация били не само по-бързи, но и по-точни.

Изследването предполага, че намаляването на когнитивните способности може би се дължи на “увеличаване на топлинния товар”, наред с комбинираното влияние на други фактори, свързани с излагане на високи температури, включително недоспиване и дехидратация.

Познаването на рисковете за различните групи от населението е жизненоважно, като се има предвид, че в много градове горещите вълни ще зачестят, в резултат на климатичните промени.

И макар изследването да било дребномащабно, други проучвания също сочат, че горещото време вреди на вземането на решения или изобщо ни кара да се откажем от вземането на решения.

Изследване от 2012 открило, че продажбите на лотарийни билети, които налагали избор между различни алтернативи, в малко американско градче падали с 594 долара след всяко увеличаване на температурата с градус по Фаренхайт. В същото време другите билети, при които купувачите били изправени пред значително по-малко алтернативи, не били засегнати от температурните промени.

В същото изследване, участниците били заставени да прочетат текст в стая с температура 25 градуса по Целзий или 19 градуса по Целзий. Учените открили, че доброволците в топлата стая допускали значително повече грешки, когато трябвало да отговорят на въпроси, свързани със съдържанието на текста.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини