15 градуса разлика: Как капризите на времето объркват здравето ни?

"При температура между 18 и 25 градуса е най-ниската сърдечносъдова смъртност", поясни доц. д-р Сотир Марчев

15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден. Ако до вчера не излизахме без връхна дреха, от днес вече отново става горещо. В неделя пък предстоят магнитни бури. Сриват ли климатичните промени здравето ни?

„При температура между 18 и 25 градуса е най-ниската сърдечносъдова смъртност. При горещините на повечето хора кръвното спада, а това значи по-малко инфаркти и инсулти”, обясни в „Здравей, България” кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

По думите му лятото е добрият период за сърдечноболните. Сега е времето за повече движение и пътешествия.

„Като кардиолози убеждаваме нашите пациенти да спрат цигарите, а не да ги сменят с електронни или бездимни”, коментира още доц. Марчев.

„На хората, които не могат да спрат да пушат, им препоръчваме никотин-заместваща терапия. Това са лепенки и хапчета. Електронните цигари са третото най-добро нещо. В тях има никотин, който се изпарява и се диша само той. Никотинът причинява пристрастяване, но не и рак. Проблемът е, че за да се изпари, има допълнителни субстанции, чийто дългосрочен ефект върху здравето не е ясен”, поясни още кардиологът.

Той бе помолен да коментира и спрените лекарства, в които се твърди, че има вредни субстанции.

„Спрени са някои партиди на някои лекарства, за които има съмнение, че съдържат микроскопични дози замърсяване с нитрозамини, които дадени в огромни дози на гризачи, могат да им причинят рак. Затова те са спрени до изясняване на ситуацията, а не са дадени за унищожаване, поясни доц. д-р Сотир Марчев.

Той препоръча на хората да четат опаковките на лекарствата за наличието на валсартан. Ако такъв липсва, няма от какво да се притесняват.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини