Остава опасността от преливане на язовирите във Врачанско

Остава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните дъждове и повишеното ниво на язовирите. Има готовност за евакуация на населението от общините Мизия, Борован и Хайредин. Опасността от преливане на язовирите и река Скът не е преминала.

Ситуацията е по-спокойна, а дъждът спря. Нивото на река Скът за момента не се е повишило, спад има в района на най-големия язовир в непосредствена близост до трите общини в бедствено положение - Хайредин, Мизия и Борован.

Обстановката наистина се нормализира спрямо тази от предишния ден, увери кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

"Приключиха аварийно-спасителните дейности, продължаваме с аварийно-възстановителните. Основно почистваме улиците от отломките - огромни скални и асфалтови късове, бордюри и павета и всичко, което има в една улица, се изгребва с фадроми, товари се и се депонира на специално установено място" каза д-р Виолин Крушовенски, кмет на Мизия по БНТ.

Успоредно с тези дейности протича отводняване на частните домове от екипи на Пожарна безопасност и общината, допълни той. Почиства се и градската инфраструктура, за да се избегне замърсяването на въздуха.

 Към момента няма бедстващи хора. Наводнени са мазета, приземни етажи и дворове. Няма хора без покрив, няма срутени и паднали постройки, казва  кметът на Мизия

Комисии оценяват щетите както върху публичната инфраструктура, така и върху частната собственост на жителите, допълни Крушовенски. По думите му, специална комисия ще оцени щетите по домовете на хората, като се подготвя и документацията за междуведомствената комисия.

Бедственото положение остава в сила до 21 ч. на 16 юли.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини