От човек на човек - заплашени са 1.5 милиарда

Световната здравна организация е стигнала до извода, че свинският грип се предава само от човек на човек, предадоха световните агенции, на които се позова БТА.
Разпространяването на грипа досега е било само от човек на човек, заяви говорителят на СЗО Грегъри Хартъл. Той отбеляза, че грипът е податлив на лечение с медикаментите Тамифлу и Реленца. Хартъл каза също, че СЗО все още не знае защо епидемията се проявява най-силно в Мексико.
До 1,5 милиарда души в цял свят могат да пострадат от свинския грип, ако епидемията на това заболяване прерасне в пандемия (световна епидемия), прогнозират специалисти на СЗО, съобщава телевизия Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС. Според експертите, при пандемия вирусът в течение на 18-24 месеца ще се разпространи от град на град, засягайки почти една трета от населението. От СЗО не изключват, че до 1,5 милиарда души ще се обърнат за медицинска помощ, а около 30 милиона ще бъдат хоспитализирани. Като цяло до 7 милиона души по света могат да умрат в случай на пандемия от свински грип, смятат от СЗО.
По-рано днес СЗО повиши тревогата заради свинския грип от трета на четвърта степен по шестобалната си скала. Това означава опасност от нов вирус, който може да се предава от човек на човек и да причини епидемии. Четвърта степен показва още повишен риск от пандемия, но не и че тя е неизбежна.
Междувременно първи случай на заразен със свински грип беше регистриран в Израел, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Медицинските изследвания на мъж, завърнал се наскоро от Мексико, показват, че той е бил заразен с вируса причинител на заболяването. Мъжът е настанен в болница.
Властите в Нова Зеландия също потвърдиха три случая на хора заразени със свински грип. Става дума за ученици, които наскоро са се завърнали от екскурзия в Мексико.
По последни данни 152-ма са вероятните смъртни случаи в Мексико, съобщи федералният министър на здравеопазването Хосе Кордоба, цитиран от Франс прес. В САЩ са потвърдени 50 заболели.
Три са доказаните досега случаи на свински грип в Европейския съюз - един в Испания и два във Великобритания, като състоянието и на тримата заболели се подоборява, заяви комисар Андрула Василиу, която отговаря за здравеопазването. В същото време има подозрения за заболяване от тази болест в няколко страни от Европейския съюз - Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Италия, Германия и Ирландия, добави комисар Василиу в специално изявление днес във връзка със свинския грип, който тя предпочете да нарича "нов грип". Според нея "свински грип" намеква за опасност от консумиране на свинско месо, което не крие никаква заплаха, ако е термично обработено, а честото споменаване на "свински грип" би могло да постави под удар свиневъдството в Европейския съюз. На този етап налагането на забрани за пътуване и затварянето на граници няма да са много ефективни мерки, отбеляза още Кейджи Фукуда. Той обаче посъветва хората, които са болни, да не отиват в чужбина, а онези, завърнали се от пътувания в други държави със симптоми на грип, да потърсят медицинска помощ. Нито един регион в света не е застрахован срещу разпространение на свинския грип, предупреди Фукуда.
Междувременно Министерствота на външните работи препоръча на българските граждани, ако нямат неотложни причини, да се въздържат от пътуване до Мексико.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини