10 °C

Хамбург налага първата забрана за дизели в Германия

Градската управа в Хамбург заяви в сряда, че е започнала да поставя знаци, ограничаващи движението на определени дизелови автомобили по дадени улици в града. Това е първата забрана за по-старите дизелови автомобили в голям немски град. Решението бе взето, като съдът в Германия обяви през февруари, че градските власти имат право да налагат подобни ограничения.

Екологичните власти в Хамбург заявиха, че тази седмица са поставили около 100 знака, които обявяват забраната на достъпа за дизелови автомобили до две улици в града. Табелите предлагат и указания за алтернативни маршрути.

Германските градове са под огромен натиск да предприемат мерки за чист въздух, за да намалят заболяванията, причинени от вредните емисии на автомобилите. Забраната за дизелите обаче е своеобразен удар по голямата гордост на страната – нейната автомобилна индустрия. Перспективата градовете в Германия и ЕС да забранят дизеловите автомобили ще има мащабни последици върху бъдещето на европейската автомобилна промишленост.

Хамбург все още чака да разбере от съда дали ще бъде разрешено властта да прилага забраната за всички автомобили с двигатели, които не отговарят на стандарта „Евро 6“, или само на далеч по-малкия брой, които не успяват да постигнат нормата „Евро 5“. „Очакваме да въведем забрана за карането [на дизелови коли] през май. Ето защо е необходимо да получим писмено изявление за решението от административния съд в Лайпциг“, каза Бьорен Марзан, говорител по околната среда в Хамбург.

Природозащитниците казват, че мерките в Хамбург не са достатъчни, защото са насочени само към избрани улици, където има станции за мониторинг на въздуха. Те се притесняват, че отклоненията в маршрутите ще накарат собствениците на дизелови автомобили да изминават по-дълги разстояния и на практика да отделят повече вредни емисии.

„Има само четири мониторингови станции в Хамбург и [въздухът] се оценява според техните резултати, въпреки че лимитите, определени от Европейския съюз, се нарушават в много части на града“, заяви Пол Шмид, говорител на Асоциацията за опазване на околната среда и опазване на природата в Хамбург.

Съдът обеща окончателно изявление до края на тази седмица. Очаква се по време на първоначалната фаза на забраната да не бъдат налагани глоби, което цели да позволи на шофьорите да свикнат с промяната.

Градската управа обмисля и други решения за подобряване на качеството на въздуха, като например разгръщането на мрежа електрически автобуси, но е стигнала до заключението, че частичната забрана за колите с дизелово гориво ще бъде най-ефективното решение.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини