Пчелен мед или кленов сироп – кой носи повече ползи?

Макар да си приличат по текстурата, високата си сладост и изцяло природния произход кленовият сироп и пчелният мед са два много различни биопродукта по отношение на полезните си съставки и здравословните ползи. Трудно може да се определи еднозначно кой от тях е по-полезен, защото липсата на един тип полезни вещества в единия продукт се компенсира от наличието на важни нутриенти, които на свой ред отсъстват от състава на другия продукт. Затова между кленовия сироп и пчелния мед не бива да се правят сравнения по полезно действие, а единствено съпоставки, защото и двата биопродукта имат своите безспорни предимства.

Основното сходство между кленовия сироп и меда идва от съдържанието на въглехидрати и калории и от приблизително еднаквия гликемичен индекс. Много близко е и съдържанието на антиоксиданти в двата продукта. С това се изчерпват сходствата между тях.

Основните разлики в състава на кленовия сироп и меда идват от съдържанието на витамини, минерали и мазнини и от типа на преобладаващите в тях захари.

Макар и с близко съдържание на захари, двата продукта съдържат различни типове от тях. В кленовия сироп преобладава захарозата, която е основен въглехидрат и в състава на бялата захар. В пчелния мед основен представител на групата на въглехидратите е фруктозата.

Основно предимство на пчелния мед пред кленовия сироп е фактът, че в меда няма никакви мазнини. Независимо какъв тип растения са посещавали пчелите, съдържанието на мазнини в произведения от тях мед се задържа нулево. Кленовият сироп е беден на мазнини, но все пак трябва да се отчете наличието на около 0,2 г от тях в една супена лъжица от него.

Друго безспорно предимство на меда пред кленовия сироп е съдържанието на важни витамини – например витамин С и такива от групата В-комплекс. Като много полезен факт се изтъква високото съдържание на витамин В6 (пиридоксин), като пчелният мед е сред малкото естествени негови източници в големи количества.

Кленовият сироп също има свое голямо предимство пред пчелния мед. Липсата на разнообразие във витаминния му състав се компенсира от високото съдържание на определени минерали. Кленовият сироп значително превъзхожда меда по отношение съдържанието на желязо, калций, цинк и калий.

Ясно е, че не може да се каже, че единият продукт е по-полезен от другия. И пчелният мед, и кленовият сироп имат своите предимства. На база на това единствен фактор при избора на един от тях за по-редовна консумация би следвало да бъде различният вкус. Медът носи изразени флорални аромати, а кленовият сироп – дървесни.

Източник: tialoto.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини