5 °C

Учени ще чистят петролни разливи със сяра и готварско олио

Нефтените разливи ще бъдат неутрализирани с помощта на новоразработено вещество, обединяващо отпадни продукти от нефтената индустрия и готварско олио, твърди изследване на Университета Флиндърс в Австралия.

Новият полимер, направен от сяра и рапично олио, действа като гъба и отстранява суров петрол и дизел от морската вода. Веществото би могло да се приложи за почистване на петролен разлив и след това да се използва повторно.

Изобретателите му очакват полимерът да бъде конкурентен на другите материали с подобно предназначение по отношение на цената.

“Целта ни е веществото да се използва по целия свят. То е евтино и би могло да се използва в райони като басейна на река Амазонка в Еквадор и делтата на река Нил, които нямат достъп до други решения за петролните разливи ”, казва главният изследовател Джъстин Чалкър.

Международната федерация на собствениците на танкери твърди, че миналата година в океаните са се излели близо 7 000 тона суров петрол.

През 2010 след експлозия на танкер на British Petroleum, в Мексиканския залив попаднаха 4.9 милиона барела суров петрол. Инциденът насарчи нови изследвания в областта, но разливитие продължават. Индонезийския пристанищен град Баликпапан, част от остров Борнео, обяви извънредно положение след разлив в близост до брега по-рано този месец.

Изследването на Университета Флиндърс е в началните си етапи, но Чалкър твърди, че новият полимер има потенциала да се превърне в по-евтина и устойчива алтернатива на настоящите почистващи материали – полипропиленови влакна и полиуретанова пяна.

И готварското олио, и сярата са хидрофобни – те не си взаимодействат с водата. Учените открили, че полимерът не просто абсорбира нефт, но и се превръща в гел.

Изследователите си сътрудничат с инженери и правителствени агенции в опит да произведат веществото в по-голям мащаб, като целта е следващата година да се проведат полеви тестове.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020

Случаен виц

Последни новини