Започнаха тестовете на новата електрическа супер кола, конструирана от ученици в Чепеларе

Изображение 1 от 2

    След 7 месеца упорит труд и постоянство, отборът на Професионалната гимназия за селско и горско стопанство в Чепеларе, започна тестовете на новия електромобил, с който ще участва на състезанието Shell Eco Marathon London 2018 в началото на месец юли тази година. Първите тестове на прототипа, проектиран от учениците, целят да се провери стабилността и динамиката му. Прави се проверка за ускорение и спирачки, а пилотът Даниел Кабаков е все по-уверен зад волана на нестандартното ековозило.

    Целта на екипа, в който участват ученици от 9, 10 и 11 класове и ръководителите му, е създаването на прототип с електрическа батерия, която да участва в международното състезание Shell Eco Marathon London 2018.

    ПГ СГСТ “Никола Вапцаров” в Чепеларе вече шеста година участва в състезанието, през които са направени 4 прототипа, в началото скоростта е била 90 km/kWh, сега е достигната 252 km/kWh. Стремежът е с всеки нов прототип да се подобряват резултатите и да се достигнат 400 км с 1 kW/h енергия.

    Отборът на родопските конструктури се стреми да бъде сред първите 10 европейски отбора, а Гимназията все още е единствената професионална гимназия в България, която участва в такова състезание за енергийна ефективност.

    Тази година суперколата се казва STORM-K, има нова визия, а в нея са заложени и нови идеи, генерирани от учениците, с ръководител  инж. Тодор Лазаров. Талантливите конструктори са създали съвсем нова кола, с иновативна аеродинамична форма, като изцяло променени са телеметричната система и управлението, уточни инж. Тодор Лазаров.

    Отборът на децата и ръководителите от Чепеларе благодарят на всички фирми и специалисти, които са им помогнали за конструирането на екологичния автомобил.
    Shell Eco-marathon е инициатива на Shell за посрещане на нарастващите енергийни нужди на планетата по отговорен и устойчив начин, като използва интегриран подход, обединяващ студенти, партньори и широката публика.

    СмолянБГвестинет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ве
      Вера Лазарова
      0 0
      17:36, 11 апр 2018
      искам да попитам кой е написал тази статия !!? и с какво право ??!
    Последни новини