Митрополит Антоний ще донесе Благодатния огън.Печата

Очакването на Възкресение Христово е водеща тема за съботните вестници.
 
"Най-младият ни митрополит - Антоний ще ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, за да донесе благодатния огън за целия българския народ. За първи път в историята, Свещения огън с помощта на България ще получи и съседна Македония, предава БГНЕС. В делегацията на 40-годишния духовник за Йерусалим са включени бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, който лично Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий. Българските духовници организират живо излъчване във Фейсбук страницата на патриаршията на предаването на Благодатния огън. За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005 г. Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Велика събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря, твърди църквата." - в. "Сега".В. "Стандарт" цитира митрополит Антоний: "Велика Божия благодат и милост, че тази година мога да отида с благословението на Българския патриарх и Св. Синод до Йерусалим, до храма на Възкресението, където да взема частица от Благодатния огън, който чудодейно слиза всяка година на Гроба Господен. 
Вестниците съобщават също, че нощният градски транспорт в София тръгва от нощта на Възкресение.
 
"Нощният градски транспорт ще тръгне от Великден - 7 април, а вече могат да се видят и спирките, където пътниците ще се качват и слизат "по малките часове", предаде БГНЕС. Нощният транспорт е нова услуга в София. Линиите са 4, цената на картата ще е 2 лв., във всеки автобус ще има контрольор, който ще продава картата и ще следи да няма нередовни пътници. Тя важи за четирите линии и с една карта човек може да се прикачва на друга линия през цялата нощ. Редовните карти за градската мрежа не могат да се ползват за нощен транспорт." - в. "24 часа".
В. "Труд" съобщава, че алпинистът веган Атанас Скатов предприема нова хималайска експедиция: "Алпинистът Атанас Скатов замина за Катманду за поредната си експедиция в Хималаите. Този път той ще изкачва първо връх Чо Ойю - 8188 метра, а след това - за трети път и най-високия връх на планетата - Еверест, предаде БНР. "Двата върха тази година ще ги изкачвам от Тибет. Някъде около 17-18 април, ако всичко е наред, ще съм на базов лагер. Аз за първи път тръгвам на експедиция над 8000 метра абсолютно сам. Няма да използвам помощта на шерп и изкуствен кислород, защото за мен е важно да тествам границите", каза Скатов."
 
Вестниците продължават да следят и затворническата сага.
 
"Полицията продължава да издирва двамата осъдени, които избягаха от софийския затвор на 3 април, съобщи МВР. И двамата избягали са рецидивисти - Радослав Колев е осъден на 26 години затвор за убийство, а Владимир Стефанов изтърпява 30-годишна присъда за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР. Образувано е разследване за бягството. Предмет на проверка са и действията на охранителния състав в затвора. По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса на затвора. На място в Затвора София бяха изпратени двама прокурори, като действията по разследването се извършват от СДВР, обясняват от МВР. СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива." - в. "Сега".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини