Оставки след бягството от затвора

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска две оставки, съобщиха от министерство на правосъдието.

Цачева е поискала да напуснат от

временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство.

Причина за тези действия на министъра е дръзкото бягство на двама рецидивисти от столичния затвор във вторник посред бял ден и през централния вход.

Междувременно работата на комисията по изясняване на фактите и обстоятелствата относно бягствата на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава. След представяне на доклада от комисията до 12 април, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент.

Издирването на двамата беглеци продължава безрезултано вече повече от 24 часа.

Търсят се свидетели и записи от охранителни камери.

По-рано днес стана ясно, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници. Освен това министър Цачева обясни в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини