22 °C

Половината нови майки страдат от халюцинации и тревожност

Почти половината нови майки страдат от мрачни мисли или халюцинации, но 2/3 от тях крият чувствата си от страх да не бъдат съдени или да не им отнемат детето, твърди новопроведено изследване.

Мрачните мисли все още са табу за майките, като едва 37% от тях признават пред другите как се чувстват.

Най-често срещаната мисъл е “че нещо страшно би могло да се случи на бебето”, подобен страх обзема 62% от жените.

Други 44% живеят с мисълта, че детето им може да умре, докато 13% признават, че са били споходени от мисли да убият или наранят собственото си бебе.

Изследването, проведено от сайта ChannelMum.com разкрива, че една на 50 жени вярва, че детето и я мрази, докато 1% са убедени, че свекървата им иска да отнеме бебето им.

Други са спохождани от страха, че детето им може да бъде изядено от крокодил или отвлечено от Смъртта.

Две на всеки 5 жени или общо 39% смятат, че партньорът и детето им ще са чувстват по-добре без тях, а 16% са обмисляли самоубийство.

31% от жените са били обземани от ирационалния страх, че някой може да открадне или навреди на бебето им, което на практика им пречи да разговарят с непознати. И макар 31% от жените да признават за подобни екстремни мисли, 95% никога не са били предупредени, че бременностт и родителството биха могли да засегнат психичното им здраве.

В резултат, една на 5 жени или 19% били убедени, че полудяват, когато се разболели.

Половината майки се страхували, че ще бъдат съдени от обществото и близките си.

43% смятали, че в очите на другите изглеждат като лош родител, докато 26% се срамували от психичното си заболяване.

Стигмата е толкова силна, че 17% от майките, които се разболяват, признават, че са обмисляли да се самонаранят, като една на 20 е изпълнявала заканата си.

Една от най-големите пречки, които спират жените да потърсят помощ, е страхът да не им отнемат детето. За подобно нещо признават 19% от майките, диагностицирани с психично заболяване.

Цифрите сочат, че едва 10-15% от жените страдат от сериозно психично заболяване.

Някои експерти обаче смятат, че съществува скрита епидемия от психични заболявания сред майките, защото 64% от тези, които се разболяват никога не получават официална диагноза и по тази причина остават извън официалната статистика.

Като цяло изследването сочи, че най-често срещаното психично заболяване сред новите майки е тревожността, засягаща 68% от жените. 48% страдат от безсъние, дължащо се на тревожни мисли.

Други 35% се борят със следродилна депресия, 1/3 развиват агорафобия, а 23% получават панически атаки.

Средно, симптомите продължава от 3 до 6 месеца, но 29% се чувстват емоционално нестабилни в продържение на година или по-дълго.

Жените е 5 пъти по-вероятно за забележат симптомите си, като 69% от тях осъзнават, че са болни. В едва 14% от случаите партньорът е този, който забелязва, че нещо не е наред.

2 на всеки 5 майки обаче не признава на никого как се чувства, едва 1/3 споделят за симтпомите си с личните лекари.

94% от жените признават, че лъжат за истинските си чувства.

Липсата на сън е основна причина за заболяванията, 55% са убедени, че именно това е допринесло за състоянието им.

54% признават, че майчинството ги е удавило в емоции, а 39% обясняват, че са опитали да станат “съвършения родител.”

2 на 5 жени или 41% обвиняват хормоналните промени, докато 14% хвърлят вината върху “натискът да отговориш на очакванията на другите в социалните мрежи.”

В резултат, 80% от жените искат обществото да стане по-отворено по теми като психичното здраве на майките и екстремните мисли, които ги спохождат.

7 на 10 жени искат обществото да осъзнае, че “това може да се случи на всеки”, докато 55% искат уверения, че детето им няма да бъде отнето, ако започнат лечение.

Основателят на сайта обяснява: “Ако тялото ви не функционира правилно след раждането, всички ви разбират и подкрепят. Но ако нещо не е наред с ума, майките смятат, че трябва да го пазят в тайна. Тези мисли са обезпокоителни и ужасяващи, но твърде често се оказват неразривна част от майчинството.”

По тази причина за тях трябва да се говори, жените трябва да знаят, че не са сами и че не полудяват – нужна им квалифицирана помощ и подкрепа.

Ето част от мислите, които спохождат майките:

- Бях убедена, че бебето ме мрази и се опитва да ме убие

- Планирах да скоча от терасата с бебето

- Мислех, че жилището ни е обитавано от духове, затова останах навън, докато съпругът ми не се върна от работа

- Мислех, че бебето ще умре, ако не го изкъпя преди микровълновата да е приключила работа

- Видях Смъртта на прага на спалнята

- Смятах, че близнаците ми не са мои

- Мислех, че свекървата ми иска да ми вземе бебето

- Мислех, че бебето ще умре, заради микроби. Карах всички да използват дезинфектанти преди да го докоснат. Един, човек се допря до количката в супермаркета, и аз се парализирах от страх, че бебето ще се зарази.

- Вярвах, че ако заспя, някой ще влезе у дома и ще ни избие

- Исках да изхвърля дъщеря си през прозореца

- Мислех, че крокодил се опитва да изяде бебето ми

- Исках да разбия колата в стена, за да умрем и аз, и бебето ми

- Отрязах си косата, защото мислех, че разболява бебето ми

- Мислех, че всички ще са по-добре без мен

- Представях си топящо се желязо върху лицето на бебето ми

- Просто тъмнина, отчаяние, като че си затънал в гъста кал


Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини