28 °C

Половината нови майки страдат от халюцинации и тревожност

Почти половината нови майки страдат от мрачни мисли или халюцинации, но 2/3 от тях крият чувствата си от страх да не бъдат съдени или да не им отнемат детето, твърди новопроведено изследване.

Мрачните мисли все още са табу за майките, като едва 37% от тях признават пред другите как се чувстват.

Най-често срещаната мисъл е “че нещо страшно би могло да се случи на бебето”, подобен страх обзема 62% от жените.

Други 44% живеят с мисълта, че детето им може да умре, докато 13% признават, че са били споходени от мисли да убият или наранят собственото си бебе.

Изследването, проведено от сайта ChannelMum.com разкрива, че една на 50 жени вярва, че детето и я мрази, докато 1% са убедени, че свекървата им иска да отнеме бебето им.

Други са спохождани от страха, че детето им може да бъде изядено от крокодил или отвлечено от Смъртта.

Две на всеки 5 жени или общо 39% смятат, че партньорът и детето им ще са чувстват по-добре без тях, а 16% са обмисляли самоубийство.

31% от жените са били обземани от ирационалния страх, че някой може да открадне или навреди на бебето им, което на практика им пречи да разговарят с непознати. И макар 31% от жените да признават за подобни екстремни мисли, 95% никога не са били предупредени, че бременностт и родителството биха могли да засегнат психичното им здраве.

В резултат, една на 5 жени или 19% били убедени, че полудяват, когато се разболели.

Половината майки се страхували, че ще бъдат съдени от обществото и близките си.

43% смятали, че в очите на другите изглеждат като лош родител, докато 26% се срамували от психичното си заболяване.

Стигмата е толкова силна, че 17% от майките, които се разболяват, признават, че са обмисляли да се самонаранят, като една на 20 е изпълнявала заканата си.

Една от най-големите пречки, които спират жените да потърсят помощ, е страхът да не им отнемат детето. За подобно нещо признават 19% от майките, диагностицирани с психично заболяване.

Цифрите сочат, че едва 10-15% от жените страдат от сериозно психично заболяване.

Някои експерти обаче смятат, че съществува скрита епидемия от психични заболявания сред майките, защото 64% от тези, които се разболяват никога не получават официална диагноза и по тази причина остават извън официалната статистика.

Като цяло изследването сочи, че най-често срещаното психично заболяване сред новите майки е тревожността, засягаща 68% от жените. 48% страдат от безсъние, дължащо се на тревожни мисли.

Други 35% се борят със следродилна депресия, 1/3 развиват агорафобия, а 23% получават панически атаки.

Средно, симптомите продължава от 3 до 6 месеца, но 29% се чувстват емоционално нестабилни в продържение на година или по-дълго.

Жените е 5 пъти по-вероятно за забележат симптомите си, като 69% от тях осъзнават, че са болни. В едва 14% от случаите партньорът е този, който забелязва, че нещо не е наред.

2 на всеки 5 майки обаче не признава на никого как се чувства, едва 1/3 споделят за симтпомите си с личните лекари.

94% от жените признават, че лъжат за истинските си чувства.

Липсата на сън е основна причина за заболяванията, 55% са убедени, че именно това е допринесло за състоянието им.

54% признават, че майчинството ги е удавило в емоции, а 39% обясняват, че са опитали да станат “съвършения родител.”

2 на 5 жени или 41% обвиняват хормоналните промени, докато 14% хвърлят вината върху “натискът да отговориш на очакванията на другите в социалните мрежи.”

В резултат, 80% от жените искат обществото да стане по-отворено по теми като психичното здраве на майките и екстремните мисли, които ги спохождат.

7 на 10 жени искат обществото да осъзнае, че “това може да се случи на всеки”, докато 55% искат уверения, че детето им няма да бъде отнето, ако започнат лечение.

Основателят на сайта обяснява: “Ако тялото ви не функционира правилно след раждането, всички ви разбират и подкрепят. Но ако нещо не е наред с ума, майките смятат, че трябва да го пазят в тайна. Тези мисли са обезпокоителни и ужасяващи, но твърде често се оказват неразривна част от майчинството.”

По тази причина за тях трябва да се говори, жените трябва да знаят, че не са сами и че не полудяват – нужна им квалифицирана помощ и подкрепа.

Ето част от мислите, които спохождат майките:

- Бях убедена, че бебето ме мрази и се опитва да ме убие

- Планирах да скоча от терасата с бебето

- Мислех, че жилището ни е обитавано от духове, затова останах навън, докато съпругът ми не се върна от работа

- Мислех, че бебето ще умре, ако не го изкъпя преди микровълновата да е приключила работа

- Видях Смъртта на прага на спалнята

- Смятах, че близнаците ми не са мои

- Мислех, че свекървата ми иска да ми вземе бебето

- Мислех, че бебето ще умре, заради микроби. Карах всички да използват дезинфектанти преди да го докоснат. Един, човек се допря до количката в супермаркета, и аз се парализирах от страх, че бебето ще се зарази.

- Вярвах, че ако заспя, някой ще влезе у дома и ще ни избие

- Исках да изхвърля дъщеря си през прозореца

- Мислех, че крокодил се опитва да изяде бебето ми

- Исках да разбия колата в стена, за да умрем и аз, и бебето ми

- Отрязах си косата, защото мислех, че разболява бебето ми

- Мислех, че всички ще са по-добре без мен

- Представях си топящо се желязо върху лицето на бебето ми

- Просто тъмнина, отчаяние, като че си затънал в гъста кал


Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини