Потоп в Париж, Сена преля (видео)

Изображение 1 от 2

    Сена излезе от бреговете си и заля улици и кейове. Заради потопа след обилните дъждове в Париж са затворени крайбрежните улици и линия на метрото. 

    Нивото на Сена продължава да се покачва, музеите в центъра се готвят за евакуация на безценните произведения на изкуството, които се пазят в подземията им.

    Сена се покачва всяка година, но сега това става твърде рано. Нивото на водата е достигнало пет метра, като нормата в района е два метра. Уровень воды в Сене уже достиг пяти метров при норме в районе двух метров. 

    Очаква се до петък 26 януари водата да се повиши над знака на шестте метра. Това се случи за последен път през 2016 год.

    Зимата в Париж е топла, неспирно. Обикновено Сена се вдига през март, за януари явлението е необичайно. Затварянето на крайбрежните улици предизвиква огромни задръствания, макар властите да предупреждават непрекъснато по радиото да се избягва преминаването през централната част на града.

    Едно от най-големите наводнения в Париж е било през 1910 год., когато водата достигнала 8,5 метра, а четвърт от френската столица била залята. По различни данни тогава наводнението продължило до два месеца, а водата се оттеглила на 15 март. Историците оценят щетите от това бедствие на 400 млн франка, което в 1,5 милиарда сегашни долари.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини