Златните тракийски съкровища се завърнаха в НИМ

Изображение 1 от 3

    След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, в Националния исторически музей (НИМ) отново могат да бъдат видени най-известните златни и сребърни съкровища. Емблематичните красиви златни и сребърни произведения на торевтиката, пластиката и изкуствата гостуваха повече от 3 месеца на музея в Берген.

    Подновената експозиция в Зала 2 на НИМ традиционно акцентира върху оригинала на Панагюрското златно съкровище. Посетителите могат да разгледат в представителните витрини сребърните съкровища от Борово (IV век пр. Хр.), Рогозен (ср. V-третата четвърт на IV век пр. Хр.) и Летница (IV век пр.Хр.). Като част от постоянната експозиция остава „Сребърното съкровище от с. Йонково“ (III век пр.Хр.), показано за първи път през лятото на 2017 г. То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.

    Уникалната златна каничка от Могиланската могила (Враца) и сребърният киликс от Александрово от IV век пр.Хр., сребърният скифос с позлата, украсен с глави на богиня, инсигниите на властта – златен нагръдник от могилно погребение от Твърдица, двойната брадва с позлата от Кози грамади, златни накити, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в Казанлъшко представят разказа за тракийските владетели и техните земи.

    Традиционен интерес предизвикат редките и изключително интересни накити от проучени гробове в Златиница и Синеморец, както и разнообразието от златни венци и уникалният златен пръстен със сцена на обличане във власт (инвеститура). Специален акцент в експозицията е обецата, представяща богинята Нике в колесница (ср. на III век пр.Хр.). Показани са още огърлици, обеци, апликации за диадема, нанизи от мъниста и сребърни накити, които ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V –I век пр. Хр.

    Експозицията показва изящни и редки образци на тракийското въоръжение – броня от бронз от Пловдивско (V век пр. Хр.), върхове на копия и др.

    Начинът на живот, вярванията и мисленето на траките, живели по българските земи в предримския период разкриват предмети, принадлежали на владетелите и семействата им – ритуални сервизи от злато, сребро и бронз, накити, въоръжение, пластика, чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.).

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини