Самоук творец вдигна двуметрова родопчанка в маданска махала

    60 годишен самоук скулптор вдигна двуметрова родопчанка в маданската махала Дишлийци. Родопчанката е поредното творение, излято от бетон и арматура от ваятеля Светозар Дишлиев. Въпреки че в махалата живеят едва около 10 души циментовите творения на майстора прпивличат туристи от цялата страна.
    Бившият счетоводител, който от години е безработен, е издигнал цял парк около чешма до входа на селото. Дал дори и име на мястото - ANIMALS LAND.
    Редом до родопчанката в парка могат да се видят огромни скулптури на африкански животни като жираф и маймуни, има още сърна, орел, мечка панда и дори гъба манатарка. Авторът споделя, че го прави защото му напира отвътре. Доставяло му удоволствие, а много от творенията си направил по желание на внучетата си и деца на туристи. Човекът сам си плаща строителните материали, мъкне колички с цимент, бърка разтвор и вдига с мерак скулптурите си. Той няма претенции, че прави нещо уникално или дори професионално. Казва, че го прави от сърце. Най-голямо удоволствие пък му доставя когато предимно лятото туристи идват специално за да видят творенията му. "Скулптурите ми хем ще останат след мен и хората ще ме запомнят, хем махалата ни оживява от детски смях. В Родопите няма зоопарк и много хора от съседни села и градове си водят тук децата, нищо че зоокътът ми е от бетон", шегува се майсторът.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини