Какво ще се случи след 10 000 години, според науката

Представата за бъдещето на човечеството, планетата и всичко останало в уютното ни кътче от студената, тъмна вселена е обикновено работа на научната фантастика. Хората имат склонност да се тревожат за това какво ще се случи в следващите най-много 100 години.

Как ще изглеждат нещата обаче след хиляди и хиляди години? Благодарение на различни научни инструменти, някои неща от далечното бъдеще, могат да се предскажат с хируригическа точност.

На база познанията ни за живота, вселената и всичко останало, някои научни прогнози в сфери като астрофизика и еволюция, ни дават възможност да надзърнем стотици хиляди години напред във времето.

Да видим какво, ще се случи след около 10 000 години, според науката.

Като за начало Източна Антарктида вече няма да съществува. Това е най-дългата непрекъсната ледена покривка на планетата, а моделите сочат, че ако разположеният под леда басейн Уилкс се разпадне, ще са нужни между 5 000 и 10 000 години преди гигантският леден блок да се разтвори в морето, повишавайки морското равнище с 3-4 метра.

Съществува обаче вероятност вече да не са останали хора, които да понесат последиците от прииждащата морска вода.

Според австралийския теоретичен физик Брандън Картър, има 95% шанс хората да са измрели след 10 000 години.

Неговата теория е обект на ожесточени спорове, затова не би могло да се твърди със сигурност, че хората ще изчезнат. Но дори и да оцелеят, след 10 000 г. вече няма да има регионални генетични вариации между тях. Това не означава, че всички хора ще изглеждат еднакво, но каквито и да са генетичните разлики – например сини срещу кафяви очи – те ще бъдат разпределени равномерно по цялата планета.

А към тези равномерно разпределени хора, в комбинация със значително по-различни брегови линии и Грегориански календар, разминаващ се с 10 дни от позицията на слънцето, може да се добави и зрелищна звездна експлозия.

Вече бе предсказано, че през следващите 10 000 години червеният гигант Антарес ще се взриви до супернова, толкова ярка, че ще бъде видима дори през деня.

Всъщност Антарес може да се взриви всеки момент, надяваме се да се случи по-рано, за да успеем да се насладим на небесния спектакъл.

Ако разширим времевия прозорец до 13 000 години, Земята вече ще е с обратен наклон, а това ще преобърне сезоните между полукълбата. Ето това ще бъде истинско изпитание за хората.

Без значение дали ще ни има след 10 000 години или не, космическите апарати Pioneer 10 и 11, Voyager 1 и 2, и New Horizons все още ще обикалят между звездите, в продължение не на хиляди, а на милиони години.

Ако погледнем малко по-напред в бъдещето, след 296 000 години Voyager 2 ще премине на близко разстояние – по космически представи – до Сириус – най-ярката звезда в небето.

Ако искате да разберете какви събития предстоят в по-далечно бъдеще, разгледайте този линк, ще подскажем само, че отпечатъкът от крака на Нийл Армстронг ще ерозира след 1 милион години.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини