Изкуствен интелект пише перверзни разкази на ужасите

Феновете на хорър литературата може и да не са забелязали, но вече има нов майстор на истории на ужасите. Той се нарича Шели, но не е популярната английска писателка с това име, създала Франкенщайн, а е ... мощен алгоритъм, разработен в Масачузетския технологичен институт.

Изкуственият интелект Shelley AI е разработен с технология от типа Deep Learning (дълбоко обучение), която му позволява да се самообучава и да създава собствени разкази и новели.

Неговите създатели са го обучавали, предоставяйки му популярни произведения на ужасите, след което са го накарали сам да измисля такива истории.

"Можех да усетя, че нещо ме гледа, и да видя тъмната му сянка да стои там с омраза на лицето. Бях повече от уплашен и не можех да отместя очите си от това нещо..." − пише алгоритъмът-писател, създавайки пълноценна история, от която всеки фен на жанра може да усети как го побиват тръпки.

Създаването на изкуство от "умни" алгоритми е любопитна сфера на развитие на изкуствения интелект, но и повдига редица въпроси. Като например кой притежава авторските права върху произведенията, възможно ли е да се разпознае творчеството на машина от това на човек, може ли скоро светът да стане свидетел на първите истински софтуерни програми-звезди и в крайна сметка какво е изкуство.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини