11-метрова арт инсталация на мястото на мавзолея на Георги Димитров

За 1 година на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров ще се издига арт инсталация "Бронзовата къща".

Това гласуваха общинските съветници на София след продължително обсъждане на днешната си сесия.

Новата забележителност на София ще бъде временна - от януари до декември 2018 г. и като замисъл ще увенчае българското председателство на Съвета на Европа. Инициативата е съвместна с Австрия, която също ще бъде начело на Европа следващата година.

Проектът е внесен като предложение от посланика на Австрия в България Роланд Хаузер и заместника му Томас Щьолц.

Проектът "Бронзовата къща" е на българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена.

Разходите по транспортиране и инсталиране на инсталацията ще бъдат поети от австрийската страна и тамошни спонсори, а Столичната община ще осигури само осветяването и охраната й. По неофициална информация инсталацията ще струва между 250 000 и 300 000 евро.

Конструкцията ще е висока 11 м., а в проекта се изтъква, че инсталацията е най-голямата скулптура в света, която се състои само и изцяло от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. При представянето се твърди, че композицията е вдъхновена от дърворезбите на Българското възраждане и се правят аналогии с Хрельовата кула на Рилския манастир.

За решението гласуваха 44 съветници, 8 се въздържаха. Против нямаше нито един глас. Предложението да се разреши поставянето на временната художествена инсталация на пл. "Княз Александър I" бе на общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова от ГЕРБ и Стефан Марков и Прошко Прошков от ДБГ.

Срещу проекта са общинските съветници от БСП, които правят аналогия и с възстановяването на войнишкия паметник пред НДК като втора грешка на СОС. Възмущение сред социалистите предизвиква и това, че мястото на Бронзовата къща" е на мястото на бившия мавзолей.

В залата отново се чу предложение на това място да се изгради паметник на основателя на Българската държана - хан Аспарух.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини