НАСА праща космическа флотилия за изучаване на Венера

НАСА предвижда да изпрати до Венера мащабна научна експедиция - флотилия от космически апарати, съобщи сп. "Ню сайънтист". В периода между 2020 и 2025 г. към космическата съседка на Земята ще полетят един орбитален апарат, два аеростата и два спускаеми апарата.

Стойността на мисията ще е между 3 и 4 милиарда долара. Подробният план на изследванията ще бъде огласен през април, но основните етапи вече са известни. На първо място учените се интересуват от изчезването на океаните от Венера.

Много данни показват, че в миналото планетата е била покрита с вода, която по-късно се е изпарила. Спускаемите апарати, които ще трябва да издържат няколко часа в тежките условия на Венера, ще търсят минерали, образували се под въздействието на водата. Анализът им ще помогне на специалистите да установят кога тя е пресъхнала на планетата.

Особеностите на атмосферата ще бъдат изследвани от два аеростата, които ще са разположени над Венера на височина от около 55 км. С тяхна помощ специалистите се надяват да разберат дали атмосферата на планетата винаги е била такава, каквато е сега (96 процента от нея се състои от въглероден диоксид), или някакви фактори са изиграли роля за промяната й.

За учените е загадка също защо атмосферата на Венера се върти по-бързо от самата планета, и то само на изток. В НАСА се надяват чрез аеростатите да изучат по-добре това явление, наречено суперротация. Докато Венера извърши едно пълно завъртане около оста си, атмосферата й прави 60.

Сред задачите на орбиталния апарат ще е да изследва геоложката активност на Венера. Наличието на сярна киселина в атмосферата предполага изригването на вулкани. Такива обаче досега не са наблюдавани. Ако специалистите на НАСА успеят да осъществят целия си замисъл, междупланетната мисия на флотилията от космически апарати ще е най-мащабната след тази по изучаване на Юпитер и неговите спътници. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини