Фотосинтезата се е появила преди 3,5 млрд. години

Прости фотосинтезиращи организми са създали излишък от кислород в океаните 700 милиона години по-рано, отколкото предполагаха специалистите, твърдят геолози, цитирани от Ей Би Си.

Според резултатите от изследването фотосинтезиращите организми са се появили не преди 2,7 милиарда години, а преди 3,46 милиарда години. Микроскопични организми като цианобактериите създават кислород като вторичен продукт на фотосинтезата. Учените искат да знаят кога те са се появили, защото това е показателно за еволюирането на ранния живот на Земята.

Най-ранните доказателства за фотосинтеза досега бяха микроскопични фосили в глинести шисти в Западна Австралия, датирани на 2,7 милиарда години. Екип от японски и австралийски учени, ръководен от д-р Масамичи Хоаши от университета на Кагошима, намери доказателства за кислород в древната морска вода от морски седиментни скали в района Пилбара в Западна Австралия.

Доказателствата са под формата на миниатюрни кристали на минерала хематит в 160-метрово ядро. Хематитът се образува при наличие на аеробни бактерии във вода или чрез фотоелектрически процеси в горните 10 метра на морската вода. Хематитните кристали в Пилбара са се образували на дълбочина поне 200 м, защото микроскопският анализ не показва следи от вълни или други структури, характерни за седиментите от плитки скали. Ориентацията и видът на хематитните зрънца разкриват, че той се е утаил от морската вода, а не се е образувал от други по-късни процеси, като движение на подпочвени води.

Проф. Малкълм Уолтър от университета на Нов Южен Уелс в Сидни каза, че изследването е много значимо, но поставя дилема, защото има други данни за много по-късна поява на фотосинтезата. Данни от уранови депозити и богати на желязо скали в района Хамърсли на Западна Австралия показват, че земната атмосфера и океани са се наситили с кислород преди около 2,4 милиарда години.

Според новото изследване фотосинтезата е възникнала преди 3,5 милиарда години и е трябвало да изминат 1 милиард години, за да се насити с кислород земната повърхност. Това не съответства с известното за разпространението на този вид бактерии. Други данни обаче подкрепят откритието за по-ранно развитие на фотосинтезиращи организми, изтъква проф. Хироши Охмото. Има много геохимични и биохимични открития от последните години, които могат да бъдат обяснени по-добре с теория за поява на фотосинтезата в най-ранния еволюционен етап.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини