Криотерапия на цяло тяло – какво казват специалистите

Какво общо имат спортни звезди като футболистът Кристиано Роналдо, нападателят на Лестър сити Джейми Варди и ръгби състезателят Сам Уорбъртън? Изненадващо за мнозина, и тримата редовно се подлагат на криотерапия на цяло тяло – кратки сесии с екстремно ниски температури. Почитателите ѝ твърдят, че ускорява възстановяването, намалява нараняванията, увеличава притока на енергия и подобрява съня. В днешно време тази терапия се използва от известни състезатели в много спортни дисциплини, отбелязва CredoWeb.

От друга страна, салони за красота и спа процедури твърдят, че криотерапията подобрява вида на нашата кожа и ни прави по-щастливи. Според информация в медиите нейни почитатели са кинозвездите Линдзи Лоън, Дженифър Анистън и Даниел Крейг.

Какви са научните доказателства за ползите от криотерапията на цяло тяло? Ако например някога сте слагали торбичка със замразен грах върху рана, вие също сте използвали криотерапия. Използването на студа за терапевтични цели има дълга история. Влага се в различни процедури от замразяването на брадавици, убиването на ракови клетки до забавянето на метаболитни процеси по време на операция на травма.

Как се прави криотерапия на цяло тяло
Криотерапията на цяло тяло се прави подобно на ползване на сауна, като се влиза в специални помещения. Сесиите продължават обикновено между 2 и 3 минути. Тези помещения, в които се използва течен азот за охлаждане на въздуха, могат да свалят температурата до минус 160 градуса.

Терапията първо е разработена в Япония, като навлиза в Европа през 80-те години на миналия век. В Полша се използва за лечение на много заболявания, включително ревматоиден артрит, множествена склероза, псориазис, разстройства на съня и депресия.

Криотерапията спомага за процесите на възстановяване и рехабилитация. Вазоконстрикцията (свиване и намаляване просвета на съдовете – бел. ред. ) намалява кръвоподаването, което от своя страна води до ограничаване и спиране на възпалението около наранени меки тъкани, обяснява Йън Содърс, съосновател на британската компания CryoAction, която снабдява с подобни съоръжения много футболни и ръгби отбори. Спортисти разказват, че при криотерапията на цяло тяло се освобождава адреналин, който облекчава болката и ободрява.

Какво казва науката?Данните, получени при научни изследвания на терапията, обаче, не са еднозначни. През 2015 г. малко германско изследване установява, че атлети, които тренират в дисциплини за издръжливост, се възстановяват по-бързо и се справят по-добре във втората от две експериментални сесии с бягане, когато между тях е имало пауза от един час и в нея са се подложили на криотерапия на цяло тяло.

През 2014 г. „Прегледите на Кокрейн“ – периодичен систематичен преглед на медицинската литература, извършван от неправителствената организация „Кокрейн“ и смятан за златен стандарт в събирането на данни в областта на здравеопазването, събира резултатите от 4 предишни проучвания, които включват 64 физически активни участници. Изводите, които прави организацията, са, че няма достатъчно доказателства, които да подкрепят използването на криотерапията на цяло тяло за намаляване на сковаността на мускулите след физическо натоварване.

„Открихме известен потенциал в първоначалните данни за ползата от терапията, но докато не се публикуват повече доказателства и не се проведат по-добре организирани изследвания, не можем да твърдим категорично дали тази терапия е ефективна или не“, коментира д-р Джоузеф Костело, водещ автор на „Прегледите на Кокрейн“ и преподавател по физиология в университета на Портсмът, Великобритания, цитиран в. „Гардиън“.

Френско изследване установява, че терапията няма някакъв значим ефект върху нивата на адреналина. Някои изследвания твърдят, че тя намалява нивата на маркерите на възпалението и на стрес хормона кортизол, като увеличава тестостерона. Други изследвания обаче показват точно обратните резултати.

Частната болница BMI в Хендън, Северен Лондон, взема по 50 лири за сесия на криотерапия за цяло тяло. Болницата твърди, че терапията може да помогне при лечението на ревматоиден артрит, остеоартрит, фибромиалгия, тендинит, мускулни разтежения и болки в гърба. Администрацията за храните и лекарствата в САЩ обаче излезе миналата година с официално изявление, че няма официални данни, подкрепящи подобни твърдения.

Какви са резултатите?
Терапията със сигурност намалява температурата на тъканите. Изследване, проведено през 2014 г. с ръгби играчи, установява, че тя води до намаляване с до 12 градуса на повърхностната температура на кожата. Друго изследване отчита намаляване в мускулната температура с между 1.2С и 1.6С.

Разбира се, има и други начини за охлаждане на тялото. Тенис звездата Анди Мъри и други атлети твърдят категорично, че когато след физическо натоварване седнат във вана със студена вода, в която някои даже слагат лед, това води до облекчаване на болката и до възстановяване.

Наскоро бе публикувано ново изследване, което твърди, че мъже, които се подлагат на потапяне във вода с температура 8С за 10 минути, постигат по-голям спад в температурата на тъканите и ограничаване на кръвопотока в сравнение с тези, които се подлагат на криотерапия на цяло тяло при температура минус 110 градуса в продължение на 2 минути.

Ако се постига по-голям ефект със студената вода, защо да се занимаваме с криотерапия на цяло тяло? Все още обаче не са се намерили хора, които категорично да твърдят, че предпочитат по-агресивния и проникващ студ на потапянето в студена вода в сравнение с влизането в криокамера, коментират привържениците на криотерапията.

Д-р Джоузеф Костело остава отворен за възможностите на криотератията, като очаква резултатите от по-нататъшни изследвания. Той обаче подчертава, че аматьорите спортисти биха могли да постигнат повече, като се фокусират върху по-базисни практики. „Интервенции като криотерапията са 1% от всички техники, които хора като елитни спортисти може би биха искали да изпробват. Другите хора, които спортуват за удоволствие, трябва да се фокусират върху останалите 99% от техниките – почивка, рехидратация, попълване на енергийните запаси и достатъчно време за възстановяване“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини