Полицията разкри пиратство в Пловдив

Продължават активните проверки за нелицензиран софтуер в страната. Вчера служители на сектор Икономическа полиция, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), са извършили акция във фирма за асемблиране от Пловдив, предлагащa за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер.
Компютърната конфигурация с нелицензирани копия на програми от компании-членки на СИБС е иззета като доказателство по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.
От началото на годината активни действия срещу пиратството на бизнес софтуер от крайни потребители предприема и Инспекторатът при Дирекция „Авторско право и сродни права" на Министерство на културата, съобщиха от BSA.
По данни от министерството, за нарушения по чл. 97 от Закона за авторското право и сродните му права са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения, във връзка с които предстои издаването на наказателни постановления срещу нарушителите.
Наскоро изнесен доклад на Световния алианс за интелектуална собственост съдържа негативни констатации за България, свързани с прочутия Списък 301 на Търговския представител на САЩ. Във връзка с това в момента се изработва програма на Съвета за защита на интелектуалната собственост към Министъра на културата за предприемане на бързи и ефективни законодателни и правоприлагащи мерки за противодействие на интелектуалното пиратство, посочиха от BSA.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини