Стотици българи готови да тръгнат за... зелен хайвер в Дания

150 българи биха отишли за зелен хайвер в Дания, това заявиха от Фондация „Асоциация Анимус“. В рамките на своята кампания за борба с трафик на хора с цел трудова експлоатация, организацията е разпространила фалшива оферта за работа в чужбина, която е привлякла мнозина.
 Фондацията се е свързала с всички подвели се българи и им е обяснила как да отличават подобни рискови предложения и за какво да внимават, когато търсят сезонна работа в друга страна.

Асоциация „Анимус“ провежда национална кампания за превенция на трафик на хора с цел трудова експлоатация, за трета поредна година. Целта и е да насочи вниманието на българите, търсещите възможности за работа извън страната, към рисковете да бъдат измамени. В началото на летния сезон, фондацията е разпространила фалшива обява за работа, която предлагала високо заплащане срещу събиране на зелен хайвер в Дания.

От предложението са се поинтересували над 100 души. Организацията е отговорила на всеки от тях, като ги е запознала с кампанията си.
„Заплащането е твърде атрактивно, няма никакви изисквания за възраст, умения, за предишен опит, не се изисква владеене е на език. няма адрес на компанията и се иска предварително заплащане на средства за пътя и обработката на документите“, обобщи отличителни белези на рисковите обяви Надя Кожухарова – координатор на проекта.

От „Анимус“ остават изненадани от големия брой подвели се хора. Един от основните им съвети е да се информираме повече за работодателите, които предлагат сезонна работа.

От Асоциацията обръщат внимание и на това, че в повечето случаи, в които се предлага високо заплащане срещу нискоквалифициран труд, вероятността подвелите се да станат жертва на трудова експлоатация е голяма.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини