Обама ще предложи маслиновата клонка на Куба

Очаква се американският президент Барак Обама да предложи маслиновата клонка на Куба в рамките на усилията да възстанови увредената репутация на САЩ в Латинска Америка, пише днес британският вестник "Обзървър".

Белият дом реши да облекчи някои ограничения за пътувания и търговия като предпазлива първа стъпка към подобряването на отношенията с Хавана, увеличавайки надеждите за евентуално сваляне на 40-годишното икономическо ембарго, наложено на острова на свободата. Очаква се няколко ограничения от ерата на Буш да бъдат облекчени в навечерието на Срещата на Америките през следващия месец в Тринидат и Тобаго, за да ознаменуват регионалния дебют на президента и да дадат сигнал за нова ера в сътрудничеството на "Янките".

Администрацията се реши да облекчи драконовския контрол за пътувания и да премахне ограниченията за паричните преводи, които кубинците в САЩ изпращат на острова и са жизненоважни за стотици хиляди кубински семейства.

"Ефектът върху обикновените кубинци ще бъде доста значителен. Това ще подобри нещата и ще бъде широко приветствано", заяви западен дипломат в Хавана. Промените ще обърнат твърдата политика на Буш, но няма да настъпят фундаментални промени в отношенията между суперсилата и острова, добави той. "Това само ще ни върне в 1990 г.", изрази мнение дипломатът.

Клаузите се съдържат в законопроект за разходите на стойност 410 милиарда долара, който ще бъде гласуван следващата седмица. Законът ще позволи на кубинците, които имат близки роднини на острова, да ги посещават един път в годината, а не както в миналото веднъж на три години, и ще разшири определението за близки роднини. Той също ще премахне изискванията Хавана да плаща предварително с пари в брой за доставките на храни от САЩ.

"Да се отменят ограниченията за пътуванията е най-лесното нещо, което може да се направи за намаляване на напрежението на срещата", смята Даниел Ериксон, директор на Карибските програми във вашингтонския център за политически анализ Интерамерикански диалог.





Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини