Градът на Слънцето е вече археологическа ценност с национално значение

Археологическият комплекс над минералбанското село Ангел войвода, добил популярност като Град на Слънцето, е обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата. Това съобщи на пресконференция, проведена на мястото на разкопките ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, цитиран от общинската администрация на Минерални бани. Процедурата обаче е доста тежка и ще трябва да мине още известно време до нейното финализиране, каза още археологът.

Вече месец продължават археологическите разкопки на обекта над село Ангел войвода. Сред находките е бронзов кръст орнаментация от 5-ти век. Проучванията се водят в шест сектора в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище.

Преди няколко дни е разкрит скалния проход, който води към светилището от южната страна. Сеченото в скалите стълбище, много наподобява на това на Перперикон, обявяват археолозите. Проучванията им показват, че в него на по-късно етап от използването му е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта - кула-вход, която е била на дървени греди и е доста интересна като архитектурна конструкция. И освен тези три сектора за които ви споменах, ние вече успяхме да разкрием най-голямата шарапана в този район, която беше буквално загубена в гъстите гори, покрили хълма. Скалните ниши, които са 17 са изключително атрактивни и много важни за изследването на комплекса, както и големия скален олтар, който се намира в близост до тях.

Последният обект над който работят археолозите и смятат, че ще могат да проучат до края на разкопките е щерната – водохранилището, което се намира буквално в центъра на крепостта и е от времето на късната античност.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    2 -1
    15:04, 3 авг 2017
    Не прочетох статията но само искам да кажа, че първият динозавър е бил Българин.
Последни новини