И учителите имат какво да кажат за готвените от МОН промени

Не за първи път действията на МОН предизвикват раздразнението на родители и работещи в самата сфера на образованието. Редакционната поща е пълна със становищата на секции на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ от различни градове. Поводът за това е станалата скандална промяна във ваканциите и в частност започването на учебната година на 1 септември. Днес министър Вълчев заяви, че това предложение на МОН ще бъде оттеглено и обяви, че до средата на август МОН ще подготви новите предложения, които пък трябва да влезат в сила от началото на учебната година. За кой ли път?

Дванайстокласниците от випуск 89 например научиха че ще държат задължителна матура в първия си учебен ден от последната си година в гинмазията. Миналата година през август разбрахме, че българската образователна система е "коренно променена" и така от първия учебен ден на 2016/2017 реформата вече бе в действие. Това в частост означаваше и че гимназиите вече се наричаха с нови имена и всичката документация свързана с този факт следва да бъде подменена.. Да се не начудиш защо повишаването на качеството на образованието и вдигането на авторитета на учителите и тяхната ефективност започнаха със смяна на имената на училищата, промяна на трудовите договори, смяна на печатите и промени на банковите сметки и на електронните подписи. Ние си се питахме тогава, а и сега. Но ето какви са наболелите въпроси на учителите от Синдикат „Образование“, без редакторска намеса, в едно от изпратените ни становища за тазгодишните предложения на МОН:

"След като обсъдихме предложението на МОН за увеличаване на учебната година, което се появи неочаквано в медиите, изразяваме категоричното си становище – никой от нас не е съгласен с предлаганото увеличаване на учебната година, нито пък с това тя да започва по-рано.

15 септември отдавна е част от бългорския национален празничен календар – Първи учебен ден. Ние сме за запазване на досегашния график на учебното време, защото, според нас, през годините той е доказал ефективността си.

Ние смятаме, че има по-наболели въпроси за обсъждане – а именно:

1. Прекалено високите нормативи на годишна преповавателска заетост като 720 и 785 е крайно време да бъдат сериозно преразгледани и намалени, както и всички останали нормативи на 648 часа годишно.

2. Отпечатването и оценяването на проекти за учебници да не нарушава платения годишен отпуск на учителите.

3. Да се преразгледа скалата за оценяване на изпита за НВО в края на 8 клас с интензивно изучаване на чужд език – примерно по английски език за оценка среден три на НВО по английски език изискванията са 50% верни отговори, а именно – 40 точки от 80 максимални. Само за сравнение – през последните години на НВО в 7 клас по БЕЛ и по математика, примерно за оценка среден 3 изискванията са били да имаш само 16 точки от 100 маскимални, а на ДЗИ за оценка среден 3 се искат 23 точки от 100 максималн. Така скалата за оценяване на НВО по английски език в 8 клас с интензивно изучаване на чужд език е единстгвено сравнима със скалата за олимпиади! А НВО всъщност каква цел има? Да отсее най-добрите или да се види средното ниво?

4. Да се облекчи трудът на българския учител, като се освободи от купищата административно-документална работа, за да бъдем достатъчно ефективни в работата си с учениците.

5. Да не се подлагат учителите на унизителния психотест, който се обсъжда напоследък."

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини