Отбелязват 100 години от Пашендейлската битка

Белгийската кралска двойка, принц Чарлз, принц Уилям, Кейт Мидълтън и британският премиер Тереза Мей ще отбележат стогодишнината от Пашендейлската битка.

Възпоменателната церемония ще се състои на британското военно гробище в Тайн Кот в района на Пашендейл. То е и най-голямото гробище в страните от Общността на нациите, като в него са погребани 11 961 военнослужещи. 

На церемонията днес ще присъстват и потомци на участниците в Пашендейлската битка и членове на британските кралски сили, предаде АФП, цитирана от БТА.

Церемониите започнаха снощи в Белгия, близо до село Пашендейл, край град Ипр, на Портата Менен - арка, издигната в памет на жертвите на битката. Там в 20 ч. по Гринуич всяка вечер от юли 1928 г. насам местната пожарникарска бригада изсвирва сигнала "Последна тръба" в памет на загиналите британски войници в този район. 

Пашендейлската битка е известна още като Третата битка за Ипр. Тя противопоставя съюзническите сили, основно британски, канадски и австралийски, на германската армия от 31 юли до 6 ноември през 1917 г. Равносметката от битката е над 250 000 убити и изчезнали от британска страна и не по-малко убити и изчезнали от германска страна. 

Резултатът е несигурен - фронтовата линия се измества само с 8 километра след 100 дни, въпреки че атаката има за цел да отслаби германската защита и да намали натиска върху френските военни.

Заради огромния брой човешки жертви и малкото постижения от нея битката е част от онези битки, смятани за символ на "голямото клане" през Първата световна война.

В изявление на Тереза Мей се казва, че на бойното поле на Пашендейл са се сражавали и загинали при ужасяващи условия стотици хиляди хора от всякакви националности. В изявлението се казва, че годишнината от битката припомня ужасите на Първата световна война и необходимостта приятели и съюзници да работят заедно в търсенето на мир.

Церемониите по повод годишнината от битката, организирани от Лондон и белгийските власти, имат символично значение в момент, в който Великобритания реши да излезе от ЕС, отбелязва Франс прес.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини