Новият председател на СРС встъпва в длъжност

Днес, 28 юли, новоизбраният председател на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов ще встъпи официално в длъжност, предаде БГНЕС.

На 25 юли Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 14 гласа „за“ Александър Велинов Ангелов за административен ръководител – председател на Софийския районен съд. Другият кандидат Петър Савов Савчев – съдия в СРС не получи подкрепата на членовете на Колегията.

Съдия Ангелов има над 7 години юридически стаж в органите на съдебната власт като младши съдия и съдия.

Сред набелязаните от Ангелов цели за развитие на Софийския районен съд като стратегическа се откроява намаляването на натовареността на съдиите. Той предвижда иницииране на мерки като промяна на подсъдността на дела, увеличаване на броя на съдиите, подобряване на организацията на работа и разтоварване на съдиите от дейности, които не изискват тяхната намеса и други. За повишаване на срочността, намира за необходимо извършване на мониторинг върху работата на съдебните състави, изясняване на причините за забавяне на дела и мерки за повлияване като спиране от разпределение на дела на съдебни състави със забави, преразпределение на дела, лично мотивиране съдията за преодоляване на проблема, предоставяне на срок за изготвяне на съответните съдебни актове и други.

Ангелов възнамерява да въведе регистър на отводите по дела с цел създаване на прозрачност и отчетност, както и да инициира дискусия сред съдиите за изясняване на причините. Съдия Ангелов посочва, че чрез подлагане на дискусии и провеждане на обучения ще работи за уеднаквяване на съдебната практика. Той извежда като първостепенни проблеми преместването на съда в нова сграда и кадровото муобезпечаване предвид предстоящото повишаване на съдии на по-горна инстанция. Съдията намира за необходимо увеличение на длъжностите за съдии и на щата на съдебната администрация; акцентира на потребността от своевременно провеждане на конкурси, от осигуряване на първоначално и последващо обучение за съдебните служители; както и на нуждата от усъвършенстване на деловодните системи на съда. За подобряване на микроклимата в институцията той смята, че трябва да бъде решен проблемът с натовареността и да се създадат възможности за комуникация на магистратите като обучения, семинари и други.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини