Предупреждават за опасни жеги, живакът достига 38 градуса

Сутринта ще е слънчева, следобедът - горещ. Вятърът ще е слаб, от юг. След обяд над планините, а привечер и в Северна България ще се появят облаци, на места ще превали и прегърми. 

Максималните температури ще са между 33° и 38°.

Атмосферното налягане ще се понижава и в края на деня ще е значително по-ниско от средното за месеца. 

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен южен, по най-високите върхове – западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

Жълт код за високи температури е в сила за 24 области на страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. В тези области ще бъде горещо, с температури между 35° и 38°.

По възможност не излизайте навън в най-горещите часове от деня, а ако се налага, изберете светли дрехи и задължително вземете бутилка с вода, съветват лекарите.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини