Първо клетва за вярност към Москва, после руско гражданство

Държавната дума прие окончателно закон за задължително полагане на клетва при получаване на руско гражданство. Актът предвижда освен това от руско гражданство да бъдат лишавани осъдените за тероризъм и екстремизъм, съобщи ТАСС.

Новият акт задължава получаващите руско гражданство лично да полагат клетва, като се задължават по-специално да спазват конституцията и законодателството на Федерацията. Документът съдържа и нейния текст. Редът за полагане на клетвата ще се определя от президента на Русия.

Законопроектът премахва и пречките за получаване на руско гражданство от украинци, по-специално необходимостта кандидатстващите да предоставят документи от властите на Украйна, че са се отказали от украинско гражданство.

Такива справки "сега е невъзможно" да се получат от Украйна, а "твърде много хора чакат да се реши съдбата им", обясни Павел Крашениников, шеф на комисията по законодателството в руския парламент.

Влязла в сила присъда за терористични или екстремистки престъпления ще бъде вече основание да се анулира предишно решение за предоставяне на руско гражданство. Тази мярка обаче няма да се прилага спрямо деца и съпруги (съпрузи) на престъпника, ако не са били негови съучастници, уточни депутатът.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини