Удължиха с три месеца извънредното положение в Турция

Турският парламент удължи режима на извънредно положение, което бе въведено след опита за преврат на 15-и юли миналата година. Аргументът на управляващата партия, е че режимът ще продължи докато трае борбата срещу тероризма, съобщи БНТ.

Междувременно стана ясно, че Турция подозира 77 български граждани за членство в терористични организации и е забранила допускането им на своя територия. Данните са от доклад на вътрешното министерство в Анкара и са актуални към 16 юни. Външният ни министър Екатерина Захариева коментира в Брюксел, че не разполага информация кои са тези български граждани. Турският парламент удължи за четвърти път режима на извънредно положение, което бе въведено след опита за преврат на 15-и юли миналата година. Режимът на извънредно положение предоставя на правителството широки правомощия, позволявайки да се управлява чрез укази, но според опозицията и възможност за масови арести и чистки.

Съветът за национална сигурност, председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган, отправи препоръка към кабинета за удължаване с още три месеца на извънредното положение. Малко по-късно предложението бе внесено в парламента. Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган има 317 места от общо 550 в парламента. Удължаването на режима бе одобрено с обикновено мнозинство .

Източник: http://frognews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини