Роднини на жертвите от MH17 протестираха пред руското посолство в Хага

Три години след свалянето на малайзийския "Боинг" над Донбас, роднини на жертвите от полет MH17 протестираха пред руското посолство в Хага, предаде Дойче веле.

Те изразиха възмущението си от опитите на Москва да блокира разследването на трагедията.

В писмо те призовават руските власти към конструктивност.

В памет на 298-те жертви, протестиращите поставиха на поляната пред посолството пейка с техните имена и надписи "Очакваме отговорност и пълно разследване" - на английски език, и "Човечността стои над политиката" - на руски.

Международното разследване, оглавявано от холандската прокуратура, показа, че MH17 е свален с руска ракета "Бук", от територия, контролирана от проруските сепаратисти. Събраните данни сочат, че установката, от която е изстреляна ракетата, е внесена от Русия.

Междувременно стана ясно, че лицата, виновни за трагедията, може да бъдат съдени задочно.

Министърът на външните работи на Австралия - Джули Бишъп, заяви, че се проучват юридическите механизми за това и призова Русия да спази резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, инициатор на която е австралийската страна.

"Този документ призовава всички страни да се погрижат виновните за гибелта на хората да бъдат изправени пред съда. Не е изключено да се наложи задочен съдебен процес." - коментира Бишъп.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини