Арестуваха българин в Румъния за шпионаж

Румънски военнослужещ Флоричел Аким и български гражданин на име Петър Маринов Зикулов са били арестувани по обвинение в държавна измяна и шпионаж в събота в Румъния, съобщи днес прокуратурата във Върховния касационен съд, цитирана от АФП.

Румънецът е заподозрян в предателство, а българинът - в шпионаж.

След проведено разследване се оказало, че двамата обвиняеми са използвали система.

Според комюникето на прокуратурата подофицерът Флоричел Ахим се добрал във военно поделение до класифицирани документи, чието несанкционирано разпространяване поставя в опасност националната сигурност и отбраната на страната.

След това той предал тези данни на чужденеца Зикулов, чиято националност не е била потвърдена от прокуратурата на Румъния. Той от своя страна предал документите на "представители на трета държава".

Според информация на румънската телевизия Реалитатя Зикулов е изпратил документите на служители на държава извън Европейския съюз, не на България.

За "услугата" те били възнаградени с големи суми.

Двамата обвиняеми са се явили на 28 февруари в Апелативния съд в Букурещ, като за всеки от тях е бил издадена заповед за арест, посочва румънската телевизия.

Било е отворено съвместно разследване на прокурорите в отдела за организирана престъпност и тероризма, служители на службите за разузнаване и представители на армията и полицията.

От българското Министерство на външните работи потвърдиха за случая, като казаха, че по него се работи.

Започнало е разследване от прокурорите, на които са възложени казуси от организираната престъпност и тероризма, съвместно с офицери от Разузнавателната служба и представители на армията и полицията.

На двамата арестувани е наложена мярка за неотклонение арест със срок 29 дни.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини