Осъдиха убийците на Немцов на общо 80 години затвор

Петимата подсъдими по делото за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов бяха осъдени на различни срокове затвор - от 11 до 20 години при строг режим

В края на юни чеченците бяха признати за виновни, но присъдите бяха произнесени днес.

Военният съдия Юрий Житников огласи, че прекият извършител на убийството Заур Дадаев ще лежи 20 години и ще заплати 100 хиляди рубли глоба(около 3000 рубли - б. р.), съобщиха световните агенции. 

Четиримата му съучастници - Анзор Губашев, Шадид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, бяха осъдени на съответно 19, 16, 14 и 11 години лишаване от свобода и също глоби по 100 хиляди рубли. 

Дадаев и Ескерханов са лишени от военни звания и награди, а след излежаване на срока Дадаев ще бъде две години в режим на ограничена свобода, гласи още съдебното решение на Московския окръжен военен съд, цитирано от ТАСС и БТА. 

Защитата на подсъдимите обяви, че присъдите ще бъдат обжалвани.

Асошиейтед прес отбеляза, че прокуратурата е поискала Дадаев да бъде осъден на доживотен затвор. Засега не е известно защо съдът е наложил по-лека присъда, който е бивш офицер от службите за сигурност на чеченския лидер Рамзан Кадиров. 

Съмишленици на Немцов критикуват и разследването, че така и не разкри поръчителя на престъплението и в частност, че не е проучило ролята на Кадиров в убийството, допълниха Ройтерс и ДПА.

Борис Немцов, който беше отявлен критик на президента Владимир Путин, бе застрелян на мост на река Москва близо до Кремъл броени дни преди голяма опозиционна демонстрация в руската столица - през февруари 2015 г. В навечерието на смъртта си Немцов каза, че ще огласи документи за намесата на руски военни в украинския конфликт.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини