МВР снима за превишена скорост без предупреждение

От сряда официално са в сила новите текстове на Закона за движение по пътищата, с които МВР ще може да заснема с видеокамери нарушителите на пътя, без за това да има указателен знак. 

Промените бяха внесени от депутати от ГЕРБ и скоростно приети в парламента. В сряда законът беше обнародван в Държавен вестник с указ на президента. 

Новите текстове позволяват премахването на табелите на пътя, които досега предупреждаваха, че съответният участък се наблюдава с камери. Табелите бяха въведени,с лед като с тълкувателно решение от февруари 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) извади мобилните камери от техническите средства, с които КАТ може да констатира нарушения на пътя, защото поставяли шофьорите в неравностойно положение. За да отговори на изискванията на съда МВР създаде ред, по който проверките с мобилни камери трябваше да стават задължително при обозначени автомобили и участъци. 

С редакцията на ЗДвП обаче на практика се редактират онези текстове, които дадоха основание на съда да отмени законността на фишовете, издадени от мобилни камери. 

Отворен обаче остава въпросът за това колко законно е заснемането без предупреждение.

С новите промените се предвижда да има санкция за собствениците, предоставили автомобила си за управление на водачи без книжка или употребили алкохол и наркотици. 

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини